På med långbyxorna

I går kväll då vi gick för motor i den svaga vinden och platta havet vred vinden och vi fick en kuling 18 ms över oss. Så var det med den prognosen. Sjön byggde snabbt och vi seglade med revade segel i den becksvarta natten. Ytterligare en segelbåt dök upp 10 nm i lä om oss (såg på AIS), en kanadensare som som höll samma fart och kurs som vi.

Då ljuset anlände vid sextiden var havet rätt vilt och vi klättrade upp och ner för den nu tilltagande sjön. Nerthus med sin längd trivs då vågorna blir längre och hon slipper stångas för att i ställer följa stigen över kammarna och ner i dalarna. En och annan mindre våg dunsar såklart in i sidan föröver och bjuder oss på en dusch av varmt vatten över sittbrunnen.

Nu då dagen hunnit bli eftermiddag den 31 okt njuter vi av fin gång i 6-10 ms och strålande solsken som får havet att visa sig från den vackraste sidan. Vinden vrider också till vår fördel och snart kan vi åter sätta kurs rakt mot NZ och dess norra udde.

Soppa och ungsgrillade ostmackor till lunch, Gittan har vakten, Maria sover efter nattens vakter, Tomas läser liggandes i läsoffan under däck (lång andning emellanåt som skvallra om besök i sömnens rike), Lennart läser och är standby till Gittan och jag, ja jagskriver en snutt på datorn vid navigationsbordet. Som ni märker har vi det riktigt bra.

Sjöställ och varmare kläder har rotats fram från diverse gömmor ombord. Själv har jag på mig långbyxor för första gången på väldigt länge, kanske då vi seglade in mot Pitcairn i början av maj i år.

Hälsningar
PE

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *