Femte dagen, heading south

Ytterligare en fin dag som bjudit på positiva överraskningar. Först och främst har vinden varit oss till hjälp genom att inte följa prognosen och avta samt vrida så att den skulle komma rakt förifrån. Nu har vi under hela dagen bjudits på blå himmel, nästan platt hav (endast den majestätiska dyningen) och en vind som givit oss mellan 3-5 knop. Vi som ställt in oss på motorgång i lätta vindar från tidig förmiddag.

Nästa positiva händelse var att just som jag skulle plocka upp korv från kylen inför kvällens middag blev det napp på fiskelinan och vi kunde hala in en liten tonfisk på drygt två kg. Så istället för korv fick jag rensa och filéa tonfisken som sedan for rätt ner i stekpannan. Tillsammans med stekt vitkål, försök till sås samt potatismos hårt pimpad med smör och grädde blev det en riktigt fin söndagsmiddag.
Vi har alltid ätit i sittbrunnen vilket vi gjorde även i kväll men nu påpälsade, enligt våra mått mätt. Det svalare vädret kommer nu sakta då vi ligger på Syd 27gr

Den amerikanska båten jag skrev om i går ligger nu 11 nm bakom oss. Det märkliga är att i går kväll vände helt plötsligt båten och gick på kontrakurs under en tid. Jag följde henne via AIS och satte på kortvågsradion och vred upp VHFen för att lyssna om det kom ett ev rop på assistans. Tyvärr försvann hon på AIS och vi undrade såklart vad som hänt. Därför bra att se henne igen på AISen. Nu går hon för motor i 8,5 knop i den avtagande vinden som dessutom kommer rakt i näbben. Samma vind har vi varför vi också har startat upp maskin och går i fem knop mot NZ. H

alva sträckan kvar och enligt den information vi har kommer vinden tillbaka i morgon och vrider sedan till vår fördel. Allt enligt de väderuppgifter vi hämtat ner i dag. Så vi tror på fin segling de återstående dagarna fram till att vi förtöjer i Opua.

Hälsningar
Per-Erling