Fiji i väntan på väderfönster

Snart bär det av till NZ och lite svalare klimat. Seglingen dit är ca 1000 nm rakt söderut så för var dag kommer vi att notera att temperaturen sjunker. Det känns nu att dagarna i tropikerna är kraftigt på nedräkning och vi njuter fullt ut av varma dykvatten och ljumma nätter. NZ väntar med sin vår så vi hoppas att vi inte behöver leta fram de varmaste kläderna.

Tillsammans med familjen "Ratu". Här har dom fått en uppblåsbar jordglob.

Tillsammans med familjen ”Ratu”. Här har dom fått en uppblåsbar jordglob.

Efter Savusavu har vi seglat till ögruppen som ligger väster i Fiji. Rundade norra udden på Yasawa Island för att ankra i en underbar bay och utanför en bosättning med ca 300 invånare. Här blev vi mottagna av byns chief ”Ratu” och hans familj. Det festliga är att familjen väl mindes en annan svensk båt som var där förra året. Det var Kaj och Eva på SY Amelit som uppenbarligen satt starka avtryck här för Ratu och hans hustru blev väldigt uppspelta då jag kunde visa FB-bild på Kaj. De ser verkligen fram mot att Kaj o Eva kommer tillbaka till Fiji 2018.

Maria och Ratus fru Wennie ombord på Nerthus

Maria och Ratus fru Wennie ombord på Nerthus

Ratt med sin dotter Dinah

Ratt med sin dotter Dinah

Andra dagen följde Ratu och hans familj med ut för att fiska med Nerthus. Vi gick ut till ett grundflak där vi fiskade med lina och agn på ca 30 m djup. Bäst nappade det efter att solen gått ner och mörkret tagit över. Vi fick en hel del fisk, groupers och en hel del Barracuda. Barracudan var ca en halv meter.

Lennart firre som Tomas fotograferat.

Lennart firre som Tomas fotograferat.

Fångst av Grouper på 5-8 kg st

Fångst av Grouper på 5-8 kg st

Nu har vi anlänt till en vik med en resort som heter Nanuya efter ett stop i Blue Lagoon lite norr om oss. Alla platser är så fina och speciella och bjuder på olika upplevelser. Stor kontrast mellan att ligga ensam i en vidsträckt lagun och som nu ligga utanför en resort. Kul det med.

Vy från the Boat House på Resorten

Vy från the Boat House på Resorten

Jag och Miriam

Jag och Miriam

Via FB och en dialog med Kaj Liljebladh nappade en flicka som jobbar på Nanuya Resort och undrade när vi kommer. Miriam träffade Kaj och Eva förra året. Via FB har vi hållt kontakt under några dagar fram till nu då vi ankrat utanför hennes arbetsplats, Nanuya Resort. Hon bor i byn tvärs över vattnet och i kväll följer vi med henne till byn för en måltid tillsammans. Måltiden är en ”fund raising dinner” för deras rugbylag. Ska bli roligt och intressant att få mingla med byns invånare.

Kvällens meny

Kvällens meny

Nu bevakar vi nu rätt tidpunkt för att starta seglatsen ner till NZ. Via olika vädersajter söker vi det väderfönster som kommer att öppna sig för oss snart. Tradewinds blir ett minna blott och vindarna kommer att bli mer förliga. För att vara klara då det blir dags kommer vi att lämna Yasawas för att gå till storön Viti Levu och Lautoka som ligger på syd västra ön. Där finns allt vi behöver inför överfarten och kommer att kunna bunkra mat och reservdelar till Nerthus. Här kommer vi också att klarera ut.

Hälsningar

Per-Erling

1 svara
  1. Birthe says:

    Hej vänner , följer er idag från Znogg.
    Här är betydligt kyligare , bara 8-10 och grått. Jobbar lite m jetlaggen, och trivs bra hemmavid också- naturligtvis tänker jag mycket på er och hoppas ni får en behaglig seglats till NZ. Kramar

Kommentering är stängd.