Varför kallas atollen Iles De Dessapointement?

Passera just nu öster om Iles De Dessapointement. Ligger 2,25 Nm utanför den palmklädda stranden och den brytande sjön mot revkanten. Vackert och mäktigt att se den vad jag utgår från obebodda atollen. I morgonljuset ser palmbladen ut att glänsa i solen.

Natten som passerat var en aning stökig eftersom vi i vindar upp till 14 ms ville ta höjd för att gå ordentligt klara för atollen vi just passerar.

Nu kan vi falla av och få en fin segling de återstående 130 Nm fram till Raroia dit vi vill komma i morgon förmiddag för att passa tidvattnet och inseglingen genom revöppningen. Bäst är att gå in under timmen efter hög eller lågvatten och för oss betyder det sena förmiddagen…

Den stora frågan ombord nu är varför atollen kallas Iles De Dessapointement och vem var det som blev så besviken? Någon som kan leta fram svaret månne?

Position 14 10′.3′ S. 141 13.8′ W

2 Kommentarer
 1. Alf Ekholst
  Alf Ekholst says:

  Tack för alla härliga inlägg. Britten John Byron verkade tycka lokalbefolkningen hade tråkigt attityd när han skulle ”upptäcka” ön
  Wikipedia:
  The western Disappointment Islands, Tepoto and Napuka, were colonized by voyagers from the neighboring Tuamotus, but Puka-Puka was colonized by settlers from the Marquesas Islands, several hundred miles to the northeast.

  These islands were first sighted by Ferdinand Magellan in his 1520 expedition to the Philippines and the Spice Islands, who called them the ”Unfortunate Islands” (Islas Infortunadas) because they could not find a water source there from which to replenish, while en route to the Philippine Islands.[2]

  Further European contact with Napuka Atoll only took place again two centuries later, in 1765, with British explorer John Byron. He named Napuka and Tepoto ”Disappointment Islands” because he found the natives to be of a hostile disposition toward him. The islands were also visited by the United States Exploring Expedition in 1839.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *