Paradiset Isle Reao

Kära blogg,
Vi blev kvar här på Reao. En minimal prick på sjökortet långt fån allt. Först trodde vi inte att det bodde några här och att det inte gick att ankra här.

Per-Erlingt som är äventyrare backade in på andra försöket fäste ankaret bland gamla korallhuvuden på en platå. Utanfö denna platå är det mer än en km djupt.

Tomas och jag simmade iland och det dök upp flera ungdomar som tog hand om oss på ett så fantastiskt vänligt sätt. Det visar sig att det bor ca 300 personer här och en miljö som är så enastående och enskilt.

Ingen seglare har stannat på många år så det är stort för invånarna oxå. Nu skall sägas med emfas att det aldrig kunnat bli ett sådant fantastiskt stopp utan min franska!! Äntligen verklig nytta efter alla dess års intensiva studier. Den är ju inte direkt bra men gissa om den öppnar portar till dessa underbara människor, ständigt leende.

Jag kallas här ombord för ”språkröret” och ingen hade fått dessa erfarenheter utan min franska. Det ni kids! Jobba på och världen öppnar sig!

Idag kom de ut med båt och hämtade oss och tog oss med till lagunen, till bageriet, hälsat på hemma hos massor av släkt och vänner (alla är släkt) och en viss genetisk utväxling sker hela tiden mellan öarna.

Dessutom besökte vi byns skola och jag höll ett anförande för barnen om vår resa så nu vet alla var Sverige ligger. Lite norr om Frankrike…

PE har med sig dessa undebara uppblåsbara jordglober som visitkort så nu hänger det en plastglob i klassrummet. De sjöng en underbar sång för oss och man fick ont i hjärtat mmed tårar, så underbart.

På efterrmiddagen var det en fiskare som tog med oss tillsammmans med sina söner på harpunfiske bland korallena. De var otroligt skickliga och fick massor av fisk. Jag provade en hel del med harpunen men det är verkligen inte lätt. Det är enklare att skjuta älgar!

Vi simmade även ut på lite djupare vatten och såg hur localsen simmade ner till botten 20 m ned och höll fast i någon korall och låg där och vakade på fisk. Kändes nästan konstigt och som att man tömde ett akvarium.

Vi fick massor av fisk och jag såg en stor rocain nära. Ikväll blev det kirurgfisk till middag som jag lagar och imorgon papegojfisk. GOOGLA på det!

Till efterrätt fruktsallad på nanan, papaya, lime och passionsfrukt från träd och buskar. Till frukostana har vi ett lager med pamplemousse ca 30 cm i diameter som vi plockade på Rikitea. Vi blir här ett par nätter till och imorgon kommer fiskarna till frukost och har med sig croiassanger au chocolat samt pain som jag beställde hos bagaren idag.

Därefter ska polisens fru köra runt atollen med oss och det handlar om ca 4 mil då ön är 24 km lång.
Vi har dessutom lärt oss allt om Kopra (googla). De får ca 150 xrf per kg så marknadspriset ha dubblearts på senare år. Inkomsterna räcker till det vardagliga. 1 xrf är cirka 8 öre.

givetvis har vi hälsat på Mr le Maire och han är cool och kom på sin moppe. Detta är en mkt isolerad plats så man kan nog inte förvänta sig samma bemötande på de lite större öarna framöver men underbart är det!

Hör att ni har ca 23 grade hemma nu i luften. Hur många grader har ni i vattnet i Ålsten?
Vi har ca 24 grade här. Jag kan faktiskt tänka mig att stanna här, har aldrig känt så förut.

/ Carl

4 Kommentarer
 1. Francoise says:

  Vilken drömberättelsen! Tack för den! Jag förstår att du har landat hemma där 🙂

  Här är det 30 grader i luften, den doftar av syrener och alla flak ses körande med glada och blöta ansikten 🙂
  Många drömmar på dessa flak, härligt att ni är ett levande bevis på att förverkliga dem!

  Kram

 2. Micke Agaton says:

  Underbart Calle! Och Per Erling och Tomas. Jättekul att läsa bloggen nu när man är fast förankrad hemma i Sverige. Stort tack för spännande inlägg som detta från paradiset?. Och väldigt kul att du fick bagaren att göra pain choclat. Om ni har tid: skriv en rapport från Pitcairn vid tillfälle.

 3. Jan says:

  Så roligt att läsa era inspirerande berättelser. Låter helt fantastiskt.
  Jan ( Addes pappa)

Kommentering är stängd.