Surdegen är vaken

6 maj
Ytterligare en fin dag har passerat och nu återstår ca två veckor innan vi kan sikta Pitcairn. Vi har oroat oss lite för svaga vindar en bit söderut men nu ser vi att det ligger bra med vind kring oss en vecka framöver. Jo det är sant, man kan inte lita på prognoser en vecka framåt, men det ser i alla fall bra ut.
Just nu fredag kväll ombord och vi har förberett för natten. Två rev i storen och så har vi plockat ner spirbommen eftersom vinden vred passligt till lite brantare slör. Den som har vakten kan varefter vinden ökar eller minska justera segelytan genom att rulle in eller ut genuan, vår gaspedal. Fiskelinorna är också inrullade efter en dag utan napp. Termosen med hett vatten är laddad liksom poddar för nattens sällskap. Sällskap får vi också av en gnistrande stjärnhimmel där Karlavagnen ligger konstigt just ovanför horisonten i norr.

Under natten till i dag mötte vi ett fartyg som var påväg till Panamakanalen. Tomas hade vakten och fick ett snack över VHF. Lägger vi en kurs från Auckland i NZ till Panama så ligger den precis i vår linje och går via Pitcairn. Nu är det ingen vältrafikerad sträcka men roligt med möten.
Vi har ännu inte hunnit kolla åt vilket håll virveln går då vi tömmer ut vattnet i handfatet. Kommer den att gå åt andra hållet nu månne? En kluring till. Om man säger att man ska vrida något medsols på södra halvklotet, åt vilket håll vrider man då?
Just nu kl 22.30 lokal tid: Carl ser en film, Tomas har vakten och sitter i sittbrunnen medan jag skriver en snutt innan jag ska vila inför mitt pass som startar kl 00.00.

7 maj
Ni har det färska brödet vi hade med oss tagit slut och det blivit hög tid att väcka surdegen som vilat i kylen. Deg sattes vid 18.00 för att bakas ut och gräddas under min vakt kl 00.00. Min bror Dan lärde mig att använda en plastback för jäsning och sedan utbakning. Enkelt och lätt att göra allt i samma kärl, inget mjöl som yr runt i byssan. Det är knepigt att kalljäsa som ni förstår, så det går undan i den 29-gradiga värmen under däck när väl degen hamnat i formarna.

Precis då jag väckte Carl kl 04.00 var det dags att tu nybaket ur ugnen. Ska bli fint med bröd som har tuggmotstånd mm efter en vecka med vitt formbröd. Vi har fortfarande gott om tomater och ost som tillsammans med lite rödlök fixar en härlig lördagsfrukost. Kanske ska brygga kaffe i dag!

Tyvärr kan vi inte läsa ev kommentarer på bloggen. Rasmus hjälper oss att få över ett urval.
Ett inlägg var från Olek som seglar med sin son till Galapagos just nu, roligt och samtidigt tråkigt att vi hann lämna bara dagar innan de anlände.
Frode skrev att han var på Pitcairn 1988. Tack för tips och vi ska akta oss för korallhuvudena då vi ankrat.

Nu har vi avverkat snart 1200 nm av 2900 till Pitcairn. Allt väl ombord.

// Per-Erling

Vår position:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *