Syd 5 grader

Vinden har hållit i sig och vi har en fin halvvind utmed vår planerade rutt ner mot Pitcairn. Rutten är planerad utifrån den information vi plockar upp från andra seglare samt böcker skrivna av erfarna långseglare som Jimmy Cornell. Det finns också sammanställd ström och väderinformation som samlats in under årens lopp. Vi har stora kort som är fyllda av information kring vind o ström för varje plats på oceanen.

Så här skriver Cornell i sin bible ” World Cruising Routes”:
”Boats leaving from Puerto Ayora, on Santa Cruz Island, from WP PS121, east of Punta Estrada, should sail a course due south which passes east of Floreana Island. On this course, depending on existing weather conditions , the equator will be crossed at WP PS122. As mentioned earlier, an aerie to be avoided if passing south of the Galapagos is between longitudes 90 w and 95 W and latitudes 3 S and 8 S where several yachts have reported unpleasant weather conditions. The area appears to be an extension of the doldrums with little or no wind, thundery squalls, and a heavy swell which makes conditions very uncomfortable.
In order to avoid an area of confused seas and little wind south of the Galapagos Islands, lying between longitudes 90 W and 95 W and latitudes 3 S and 8 S boats leaving from Puerto Ayora, from WP PS 131, east of Punta Eastrada, should set an initial course for WP PS132 and thence to WP PS133. From here a great circle course can be set for Pitcairn”.

Vi valde att följa den senare beskrivningen med föreslagna WP (way point med koordinater för dessa positioner) vilket ledde till en bra kurs ner till trade winds där vi nu befinner oss.

Det är nu förmiddag och jag har vakt samt matdag. Nerthus är snäll mot oss och är så väl balanserad mes tre segel och styr själv, utan autopilot, utmed vår kurslinje.

Tror havet blivit lite varmare nu då vi lämnat den kalla Humboltströmmens påverkan. De två tidigare nätterna har varit riktigt kyliga med drypande fukt men natten som just passerat var torr och ljummen. Gnistrande stjärnhimmel som ser helt annorlunda ut nu. I söder har vi Södra Korset som hjälper oss att hålla orienteringen i den svarta natten. Lite ovant är det att solen vandrar norröver under dagtid.

Vår position just nu, kl 16.30 UTC den 2 maj, är Syd 5 076 och Väst 95 18

Hälsningar
Per-Erling

2 Kommentarer
 1. Frode says:

  Hej Alla ombord!

  Vi seglade samma rutt 1988 och stannade 14 dagar på Pitcairn. Vi blev goda vänner med norska Kari Boye Young. Jag tror hon fortfarande bor där. om ni träffar henne måste ni hälsa från Gunilla och Frode.

  Ni seglar förmodligen vidare till Mangareva. Där är det verkligen fint.

  När det gäller ankring på Pitcairn så måste ni se upp med stora korallblock på botten. Vid stiltje, då båten driver omkring med tidvattnet surrar sig ankarkättinen lätt runt dessa så att det blir stramt upp till båten med skador på kranbalkar mm. då dyningen häver sig. detta hände oss mer än en gång ombord på boström 37an Nothern Quest.

  Glöm inte att stanna till på Ducie Island om vindarna tillåter.

  Vi önskar er en fin segling vidare!

  Frode och Gunilla

Kommentering är stängd.