Segling till Santa Cruz

En dags god segling hit och lång sjö. Mojnade mot kvällen. Under passagen ett par fantastiska erfarenheter. Upprepade tillfällen såg vi enmeterstora Tunas som hoppade som projektiler kring båten Två meter högt. Bäst var att se en stor grupp riktigt stora Dorados grönskimrande tillsammans jaga mindre och glänsande fiskar i kvällssolen nära båten. Reklambild men sånt hinner man aldrig ta kort på. PE såg i går en blue marlin i luften bakom. Napp? Ingenting! Utgår från att det finns så mycket annat gottis i havet istället för alla de löjliga plastbitarna vi försöker locka med!!!

Just söder om Santa Cruz på väg in i hamnen utfärdades det via VHF en Tsunamivarning vid  21-tiden pga en jordbävning i Ecuador. Alla båtar gått ur hamnen och ca 6 distans utanför på djupt vatten. Allt rätt surrat och stängt och vi var inte speciellt oroliga med normala säkerhetsåtgärder. Djupt vatten är rätt plats för då bryter inte eventuell våg. Först kl 24 får vi gå in i land och kasta ankar. En tsunami färdas ca 500 m/P/h men vi märkte inget.
Peter lämnat idag och vi fortsätter snarast till Isabella som enligt tips är bästa ön. Igår var alla rejält sänkta och magsjuka efter en middag på lite för gammal färs. Nu har livsandarna vaknat på nytt. Noterade då jag läste mitt senaste blogginlägg att jag slant på tangenterna och skrev om mitt jobb. Dessutom såg det ut som om jag kan vara bitter. Texten hör inte hemma på en reseblogg men väl min egen blogg framöver .
Jag kan verkligen inte känna att jag är bitter utan tvärtom stolt och glad över att starkt ha bidragit till en förbättring inom sjukvården. Jag har ju skapat Sveriges första Husläkarmottagning och mot alla odds har det gått riktigt bra. Nu när jag går in i en ny fas av livet så kan jag inte låta bli att göra vissa reflexioner. Tid över och möjligheter till detta äventyr och så mycket annat.
Varit på Santa Cruz nu tre dagar och ganska mycket turister men välordnat. Wifi urkass. Lyckades prata på FaceTime med Francoise hemma. Förstår inte hur man klarade sig förr och ändå klagade vi inte….
Skäms lite över att tidigare ha hackat på barnen för att de hela tiden höll på med sina telefoner. Nu är det istället vi vuxna som är wi-fi-junkies ständigt letande efter kontakt stirrande ner på sina telefoner utan samtal i baren uppslukade av våra skärmar. Kidsen är idag har ett helt coolare förhållningssätt till sina lurar och umgås.
Igår gick vi igenom båten inför passagen till Pitcairn. Tomas hissades upp i riggen för att kolla att allt är ok. Visade sig vara en fantastisk utkik för stor galapagoshaj som strök hungrigt kring båten. Oljan på utombordaren bytt samt fett rörliga delar, spolat av båten och skurat av salt med sötvatten, Tomas inventerat förråden(svettig beundransvärd insats) samt ny inköpslista. Vattenlinjen skrubbas då det växer bra men inga barnikels konstigt nog. Snack med andra båtar med allmänt tugg om erfarenheter, problem samt prognoser och byta filer med sjökort och uppslag. PE fullt upp med planeringen hur att angöra Pitcairn och Gambier, massor av dokument och praktiska detaljer som vi tryggt överlåter till vår trygga kapten. Alla i omgivande båtar har sin egen unika historia i vår subkultur.
Kvar är att smörja mekaniken förstagen och spirbommarna samt bunkring på välförsedd supermercado och lämna in tvätt.
Micke och Tomas har sedan snart fem veckor fortfarande en pågående diskussion angående Slussen och dess framtid! Den kan nog fortsätta fem veckor till men Micke kliver av om ett par dagar då vi går vidare mot Isabella, nästa ö. Vi blev fast flera dagar här i o m Marias hemfärd som är först den 24/4.
Micke hittade ett hippiepang för 25 dollar natten samtidigt. Lätt val mellan detta och ett uppmarket hotell med billigaste rummet 532 dollar och 14 cent per natt. Där bodde F ö bara enstaka blåhåriga amerikaner samt ett gäng feta sjölejon som ockuperat hotellet solstolar. Det enda riktigt genuina här i byn annars är fiskmarknaden med innehavare som i sin tur kliver över ett sjölejon som passar fisken om ngt skulle trilla ner. Ett flertal jättestora pelikaner står före oss i kön framför disken.
Det finns en fantastisk beach med svall här som heter Tortuga bay. Adde hade tyckt detta vore svincoolt! Djäklar vilka justa vågor! Tre km promenad och sedan öppnar sig havet där blue feeted boobies skickligt fiskande som missiler. I slutet av stranden mangrove och massor avhavsiguaner som imponerar i sin orädsla och fullständiga stillhet. Man kommer så nära och enstaka går i vattnet med smidiga rörelser.
Idag för första dagen molnigt men inget regn på oss sedan vi klev på vilket får anses som mycket ovanligt. Terrängen är snustorr och brandrisken uppenbar! Skulle vara skönt med lite regn!
Idag är det min matdag och lyckligtvis råkar det finnas flera restauranger typ hål i väggen att välja på.
Annars riktigt skönt att komma vidare till Isabella herr we come härifrån men först om några dagar med nya spännande upplevelser framöver!
Det jag saknar är annars familjen så sjukt mycket!!!!!!!!
/ Carl
3 Kommentarer
 1. Francoise
  Francoise says:

  Så kul att höra beskrivningen om fiskmarknaden! Låter som en riktig upplevelse ?.
  Fantastiska berättelsen, tack!
  Trevlig segling till Isabella.
  Många kramar från hela familjen ?

  Svara
 2. Rasmus
  Rasmus says:

  Det är så kul varje gång ni skriver. Det där med fiskarna, tuna, dorado och marlin… Önskar jag fick uppleva det! Och att jag fick vara med och försöka fånga en. Men det är nog tur att ni inte får på en marlin på grejorna ni har ute efter båten. Det hade bara sagt PANG och så var den firren borta tillsammans med betet 🙂 Kram å hej från Visby

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *