San Christobal

Så var det dags igen med några små godbitar från det verkliga livet. Långt borta från datorer och tider att passa. Inte så dumt. Dagarna rusar iväg och det finns alltid något att göra eller som skall göras. Imorgon är det min matdag men för ankar skippar vi luncher. Gott majsbröd till frukost finns på bageriet. Man kan inte använda jollen här. Orsaken är att så fort man inte är i den så fylls den snabbt med sjölejon. Jollen är därmed upphissad i riggen.  Istället så finns ett system med Båttaxi som beställs på kanal 14 och kostar en dollar varje tur per person oavsett hur många man är. Från morgon till kl 22 på kvällen.

Jag har konsekvent satsat på middag iland om det finns ngn krog som verkar ok då jag har matdag. Då slipper jag både disk och matlagning. Är bra på att diska men usel stressad kock. Första dagen lärde vi oss att leva i symbios med sjölejonen och det finns långt fler i byn än människor. Bänkar, stenar, kajer är upptagna av fetingar som sover och slöar med sin integritet som markeras av ett bröl om man kommer på rangen ca 2 meter. Ibland kliver man nästan på dem men då blir det bröl. Dessa otroligt klumpiga varelser på land är missiler i vattnet. Simmar man så är de intill men aldrig direktkontakt. Rekordet för djup är ca otroliga 500 meter. De äter 8-15 kg fisk per dag. Hittat ett par villa barer att sitta med öl i kvällssolen. Igår taxi över ön och besökte en fantastiskt gin anläggning med massor av Galapagossköldpaddor landlevande. Att filma var ingen idé utan stillbilder räckte i deras stilla tillvaro. Den äldsta vi såg är 150 år vilket innebär kläckning samtidigt med amerikanska inbördeskriget!!

Ett stop och vandring upp till en vulkansjö där man såg hela ön uppifrån i en sval bris. Vi väntar fortfarande på visum från Kito så vi kan inte gå vidare i arkipelagen innan dess. Troligen klart imorgon.

Micke, Maria och Peter reser hem härifrån så vi är fyra ombord inkl herr Olsson till Pitcairn. Denna ö är efter Antarktis världens mest otillgängliga platser med ett 50-tal invånare.

Igår var en fantastisk dag med dykutflykt Kickers Rock!!!!! Se bilder på google så förstår ni! Vi gjorde ett övningsdyk och sedan 2 st 25-minuters dyk ned till 25-30 meters djup (får inte dyka djupare enligt min privata sjukförsäkring om den ska gälla). Jag ska erkänna att det var lite läskigt då det var länge sedan jag dök med tuber. Det handlar om en klippa mitt i havet med sulor, fregattfåglar och ett helt makalöst djurliv under vattenytan tillsammans med sjölejonen som leker nyfiket kring oss. Vi såg haj, rockor, sköldpaddor, muräna och myriader av fiskar av olika sorter och storlekar. Man blir ödmjuk! Kanalen mellan klipporna hade ett djup på ca 20 meter. Annars dök man utmed bergsväggarna och stupet ner är direkt 2-3 km djupt. Besättningen och dykledarna var fantastiska och de ville verkligen att vi skulle ha det bra och säkert. Därefter bjöds det på lunch i lä om Kickers Rock.

Sedan ca 40 minuters båtresa österut och till en strand, nog den mest fantastiska strand jag någonsin sett och jag har sett en del inklusive Praslin. Svarta vulkanklippor med helt vit korallsand på stränderna. Det var så förvirrande vackert att inte ens min kamera förmådde att fokusera. Då man badade så kom det stora pelikanare samt Bobies och dök efter fisk så nära som ett par meter. Efter ca ett par timmar där båtresa åter till Nerthus. Först lite drinkar iland och sedan hade Maria lagat god middag för tomma magar. Inte helt lätt att komma ombord eftersom balkongen är barrikaderad av fendertar (den sk lejonfällan) för annars är det fullt av sjölejon och de vill inte flytta på sig annat än om man spolar med vattenstrålen från slangen. Lejonungarna tycker bara det är kul och fort upp igen.

Idag är det min matdag så en del pyssel ombord samt i byn men vakande öga på båten. Komplettering bröd och mjölk behövs. Jag vet inte hur många Tb vi har vi har bränt på pippisar och konstiga djur. Människorna här är underbart vänliga och glada men tyvärr ingen engelska. Galapagos är en fantastisk skatt!!!

Carl

2 Kommentarer
  1. Francoise says:

    Vilken fantastisk berättelse, känns så levande. Vi hade gärna varit med! Det får bli Cosmonova filmen för min del ? tills vidare…
    Njut!

Kommentering är stängd.