Reseberättelse Panama till Galapagos

Perlas
Vid uppvaknandet ser vi att elden förflyttat sig ännu längre ner mot havet. I huvudsak är det undervegetationen som brinner. Det puttrar på och det är inte så att den rasar fram. Här kan man oxå fundera kring den torka som råder. Läser just nu boken ”den sista torsken” av Isabella Lövin. Lättläst och koncis bok som KG rekommenderat. Man kan väl säga att det ärsummering av boken ”Arternas uppkomst”som Micke just läser. Vi seglar vid lunchtid i het sol med god vind ser det ut som. PE plockat ner prognoser och om de håller så ser det bra ut. Annars är det fullt upp hur märkligt det än kan låta!

Frukost, lunch, fika och sedan middag varje dag men under gemytliga former och ett härligt gäng ombord var och en klurig på sitt sätt att dela med sig. Idag har jag köket och hittat lite kul burkar att öppna. Alla burkar nu märkta med tusch med tanke på det vatten som tidigare äventyr spolat bort etiketter med vilda blandningar som följd.

Båten funkar bra under  kaptenens befäl. Allt fejas och putsas, skruvar fixas, skor lagas av Peter med segelgarn, kameror och all elektronik laddas, båten skall styras, segel upp och ner, trim-trim, solskydd skall upp och ner, mail skickas och tas emot, oljor bytes, punka på jollen lagas, tvätt tvättas och hänges, prylar återbördas till sina platser, läsning, ”intellektuella” diskutioner, rövarhistorier och ibland sanna, kunskap om havet och vårt ursprung gör sig påmint, sopsortering, watermaking,disk mm…., dingen ska i och upp och samma sak gäller utombordaren, utflykter stränder och djungeln ska genomföras med Tomas i täten, Mick beväpnad med kameror och kånkar på en kamera som nästan är lika stor som honom

Märk väl så har jag inte nämnt tiden som går åt för oss alla att leta prylar!!! Med allt detta i en fantastisk värme så anpassar man sig efter solens gång och somnar lätt kl10 för att vakna utsövd klockan sju för ett morgondopp.

Måndagen den 4 april efter utflykt på ön och lunch kastat loss. Tilltagande vind och läns. Jollen upptagen och motorn genomspolad med vatten. Fantastiskt många delfiner och de ser lite annorlunda ut än i Atlanten. Spräckliga och fläckar men lika glada för det. På natten ett oerhört skådespel. Kombinationen av massiv mareld och delfiner som leker med oss ritar fantastiska spår under vattnet.

När vi skulle ta upp fiskelinorna visade det sig att vi fått napp. Det var en ca meterlång vacker King makarell. Om den smakade gott? Jag filéade den och jättegott kött. Jag hade haftångest hela em vad jag skulle laga till middag och så hoppade denna fisk rätt upp i stekpannan.

5 april
Nu har det hunnit bli morgon den 5 april efter en stjärnklar natt och svart havssjö med brytande vågor som hörs ute i mörkret. Vakterna är var och en tre timmar och ensamma med standby. Ingen sjösjuka än så länge ombord gudskelov. God seglingen hela dagen med spirad genua, 7-8 knop i havssjö.
Vi har lite problem med herr Olsson tyvärr vilket kan ställa till bekymmer nästa passage då vi bara är tre ombord och Allt annat är tip-top inkl watermakern. Vatten så långt ögat når och ensamma i en obeveklig frid fn.
Nytt dygnsrekord 200 sjömil första dygnet .

Sjön mycket annorlunda jmf med Atlanten. Här mer av mycket långa dyningar med hyfsat stabil vind. Ett rev i storen samt lättgenuan som man kan gasa med. Just idag den 9 1 grad från eekvatorn. När man står på däck så ingen skugga som skapas i om solen nästan i zenit. Helt underbart spännande att komma till dessa platser på egen köl och eget rum som man åker i. Vi har setthaj, sköldpaddor, Stim av bonitos, massor av flygfiskar som vanligt.
Själen mår gott för min del och slippa alla lågbegåvade tjänstemän inom SLL. Egentligen är det synd om dessa fattiga människor klistrade i möten och framför sina datorer i ett gigantiskt maktspel bakom kulisserna. Jag behöver inte bry mig längre och tröttnat på att koka soppa på en spik för personer som kan så lite. Troligen framme inom ett par dygn och taggad

9 april
20 distans till ekvatorn. Min matdag och sedan ledig I fem dygn. Bra arbetsfördelning! Sedan är det alltid ngt att göra ombord men ingen stress. Igår pajade en pump. Den pumpar saltvatten för att kyla kompressorn till kylen. Vi har pumpar ombord men PE och Tomas har kämpat hårt för att byta ut den och att få en ny att funka. I övrigt har allt funkat.

Sedan imorse har vi ständigt nya havssulor som sitter och vilar sig och putsar fjäderdräkten. Man kan stå en meter ifrån den innan den oroar sig. De skiter på peket!!

11 april
Idag den elfte april på morgonen så reste sig San Christobal och härlig segling utmed kusten och just lagt ankar i smaragdgrönt vatten och brölande sjölejon. Vi får vänta på customs som kommer ombord. Efter denna segling förstår jag varför det kallas för Stilla havet. Atlanten är mycket blåsigare och hög sjö som drivs upp. Här handlar det om vindar ca 6-7 m/ sek och mycket långa dyningar och ibland bleke. Innan vi anlände fick vi napp på båda linorna men vi orkade inte håva in ngn av fiskarna vilket grämer mig oerhört!!

Livet går vidare, vi har det alla väldigt bra och håller sams.
Carl

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *