Två härliga dagar

19 mars
I dag blev jag firad vid frukosten med stekt matbanan, Colombianskt bryggkaffe, nybakt Gunabread från byn, tomater, ananas, lite mulet men 30 grader och ett gott humör. Lite svårt att finna den klassiska födelsedagskänslan men saknar den inte heller.

Samhället vi ligger vid är ett av två större samhällen i San Blas. Här finns inga bilar eller cyklar. Alla går på gräs- eller sandstigar som i räta rader skiljer kvarter och hus åt. Tempot är stilla och springa gör bara barnen, vilka det finns gott om. All samvaro och lek sker ute på ”gatan”.

Doften av rök från ön som når oss ankarliggare är lite kvalmig, kanske spetsad av plast o gummi. Ett elverk som drivs av dieslar väser hela dygnet. El är draget till sparsam gatubelysning och de flesta husen. Adde som är elektriker tittar på kopplingar och dragningar med förundrad blick. Nu har vi under lång tid sedan vi lämnade Europa sett alla varianter av nystan och kopplingsskåp på trekvart och det tycks ju fungera även om det blixtrar och sprakar om installationerna i bland.

Vi lämnade vid lunch i dag för att ta oss de 18 Nm till en grupp av korall- o Palmöar som kallas Gun Boat Island. Varför den heter så har vi inte lyckats klura ut ännu. Där skall det i alla fall vara fin dykning mm. Från Gun Boat går vi sedan vidare till den plats vi klarerade in på, Porvenir. Hoppas komma iväg mot Colon och samtidigt hinna med ett eller två stopp på vägen. Ser ut som fina platser och kanske kan Amanda och Adde få chans att vågsurfa, ser ut så i piloten.

Just nu ropar Adde att det kommer en stock farande i tjugo knop. Det är en klassisk kanot med utombordare. Vattnet sprutar och killen ombord öser för fulla muggar. Samtidigt ser vi samma typ av kanoter som seglas med spirsegel och någon som öser. Förstår att det kommer in en del vatten eftersom friborden inte är höga och det går en del sjö. Ser ut att vara duktigt sjöfolk som seglar stora distanser med dessa farkoster. En gotländsk ”männing” ser ut som en ultramodern farkost jämfört med de urtida kanoter vi möter här.

Revet runt ankringsplatsen vid Gun Boat Island ligger som en ring med en ö på den plats som når vattenytan. Resten av korallrevet ligger några decimeter under ytan och inloppet är inte stort. Vi har fler olika sjökort och beskrivningarna av inseglingen skiljer sig på alla. Som tur är har vi kort framtagna av en man som seglat i området under lång tid och dom har varit superbra så här långt.

20 mars
Inseglingen gick bra och Adde lirkade fint in Nerthus genom revöppningen och fram till 30 m djupt vatten. Som minst noterades ett djup på 5 meter. För mig som stod på storbommen för att få en lite bättre bild av botten i det klara vattnet såg botten och vägen in bra ut, så någon oro hade vi inte trots att det ser riktigt grunt ut för ett otränat öga.

Vi ankrade på 8 m längst upp mot lovart och i sjölä (våglä) av revet som precis når vattenytan. Det blåste, och blåser fortfarande, ca 6 sekundmeter men revet tar bort alla vågor och vi ligger helt stilla. Den palmklädda sandön som ligger om babord är ca 200×200 meter med ett antal hyddor/hus samt ett gäng klassiska kanoter uppdragna på stranden.
Här bor just nu en familj med två vuxna samt vad vi noterade tre ungdomar. Vi blev glatt välkomnade och tipsade om bra snorkling och fiske. Just nu avslutar vi frukosten så nu väntar en tur ut till revet i det 28-gradiga vattnet. Hoppas på lite sol så att ljuset blir bra under ytan. I eftermiddag drar vi vidare till Porvenir för utklarering.

Hälsningar
Per-Erling

1 svara
  1. Jan says:

    Låter som en fantastisk ögrupp som dessutom inte verkar vara allt för hårt belastad av turism. Hoppas att ni fått se många spännande fiskar och korallformationer under er snorkling.// Bästa hälsningar från en avundsjuk!

Kommentering är stängd.