Fånga dagen

IMG_1222[1]IMG_1221[1]Tycker ni, våra bloggläsare, att vi är alltför tysta? Det är knepigt att förklara men tänk er att vi är helt upptagna med att fånga dagen. Ni vet det där uttrycket Carpe Diem. Efter frukostens relativt svala måltid ute i sittbrunnen under soltaket är det dags för morgonens snorkling. Vi behöver inte ens jollen eftersom vi har Nerthus balkong som ”jump off”. På med cyklop och fenor och plums i det +28’C korallgröna vattnet. Har vi tur ser vi havssköldpaddor som betar gräs på botten och som går upp till ytan då o då för att hämta syre. Vilka polare.. som överlevt sedan reptilernas urtid. När vi simmar närmare rev/land ser vi de fint mönstrade fiskarna som vaggas mellan korallerna av havets puls. De blir ofta förskräckta när de upptäcker våra stora kroppar. Snabbt tar de skydd tillsammans under någon trygg korall och ligger kvar tills de märker att vi inte är hotfulla.
Vi har fått husdjur! När vi låg för ankar ett dygn Virgin Islands St John, såg vi en stor rocka rakt under Nerthus akter. Där simmade också två små hajar, cirklande över rockan. Vi matade dem med rester av kvällens måltid,en köttbit i småbitar. Snabbt kom de två upp till ytan och visade sig tydligt för oss. Med en lång ryggfena tyckte vi inte att det stämde med hajens utseende.
Tomas läste i fiskboken och listade ut att de är ”shark suckers”, pilotfiskar. Ni vet, de där fiskarna som putsar och håller kroppen ren hos valar, hajar, rockor. Och som tack får de troligen matresterna när något byte ska sväljas. En win-win situation!
Dagen efter när vi seglat vidare till nästa ö upptäcker vi att pilotfiskarna har övergivit sin värd, rockan. Istället har de valt att bli våra husdjur och sugit sig fast på Nerthus skrov. De märkte väl helt enkelt att här finns en del att mumsa på runt Nerthus.
Efter morgonens snorkling lättar vi ankar och seglar till nästa paradis. Vi följer sällan guideböckernas förslag där en massa andra människor samlas. Istället seglar vi ” off-pist”, där endast 1-2 andra båtar ankrar och där stränderna ligger orörda. Någon gång då o då seglar vi in till någon Västindisk liten stad.. Vandrar, utforskar, beundrar människornas fantastiska hårkreationer och färgstarka kläder och lyssnar på butikernas musik som skvalar ur radioapparater. Vi fyller på våra förråd med mat på Supermercado, typ lokalbutik a la Coop/Ica.Men roligast är det förstås att handla direkt av de lokala försäljarna. De köper upp sina fina frukter från olika odlare. Sen säljer de direkt från flaket på sin privata pickup. Woops, det är inte billigt. Jag har omvärderat matpriserna i Sverige….

Boijsens dagar ombord har kommit till ett tillfälligt avbrott. PE & jag seglade in till Dominikanska Republiken efter två dygn till havs Puerto Rico – DR.  Här ligger vi fint i World Ocean Mariana och inväntar La Familla Evensen. Vi får fint besök den närmaste månaden.IMG_1006[1]

10 Kommentarer
 1. Jan
  Jan says:

  Äntligen får vi höra ifrån er igen. Jag går in på bloggen varje dag och hoppas på att få mig till livs lite Västindisk mananafeeling. Det är så roligt när någon av er skriver en rad så att vi också får ta del av era fantastiska upplevelser. Men Maria, ta det inte som ett måste. Vill bara ge uttryck för hur roligt det är att läsa om er☺☺☺

  Svara
 2. Jessica
  Jessica says:

  Åh så härligt att läsa om hur ni har det ombord, det låter helt ljuvligt. Krama varandra från oss och var rädda om er!

  Svara
 3. Ingegerd Fahlström
  Ingegerd Fahlström says:

  Härligt att ni är vid liv. Att fånga dagen låter så skönt. Att ta vara på varandra har ni ju gjort under hela resan. Tack för era ord och vackra bilder. Björn Janson har lagt första stenen till kryssningskajen. Mudderverket är påväg och båten som skall ta muddermassorna ligger redan i oljehamnen. Vi återkommer med rapporter. Ta nu vara på den nya besättningen. Hamnkapten med hustru

  Svara
 4. Helén Beviz Nordin
  Helén Beviz Nordin says:

  Vad brun du är, Maria! Snyggt! Älskar att ni borstar upp era kroppar med vitaminer o antioxidanter från solmogen, färsk frukt.❤️

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *