Saltvattensäng…

När vi läser om förhållandena vad avser vindar kring öarna här i Kanarieöarna står det att de höga bergen skapar en ”kompression” med starka vindar som resultat. Även ström på upp till 4 knop förekommer. Samma sak säger seglare som seglat i de här vattnen under många år.

Så i går, när vi lämnade La Gomera vid 21-tiden för att segla de 35 Nm till Hierro, fick vi gå för motor någon timme i gammal sjö och utan vind innan det snabbt ökade till 18 m/s med växande krabb sjö.

Nerthus verkligen dansade runt och för första gången letade en våg sig in via ”skylighten” i aktern. Tyvärr landade vattnet i min säng. Allt blev lyckligtvis inte blött, men saltvatten under däck är hemskt eftersom det aldrig riktigt torkar utan i stället binder fukt.

Under tiden Adde hade vakten mellan kl 24-03 blåste det upp mot 18 m/s och med bara lilla focken gjorde vi 7-9 knop. Ingen måne uppe så det var kolsvart och därmed svårt att se sjöarna som bröt runt Nerthus.

Vi rundade piren i La Estaca på Norra udden av Hierro vid 04-tiden på morgonen och styrde in i hamnen. Enligt de beskrivningar vi tagit del av skulle man ha byggt en marina med pontoner i inre delen. Inget av detta fanns med i sjökortet så det var intressant att i mörkret smyga in bakom de höga pirmurarna längst in.

Jo, där såg vi pontonerna skymta i mörkret och efter en extra runda gick vi vidare in i den lite trånga öppningen. Vi var den enda segelbåten bland alla pontonerna och nu på förmiddagen fick vi veta att det är invigning nästa vecka. Hade hoppats på färskvatten i kranen intill Nerthus, men det kopplas in i morgon…

Här finns inget annat än en färjeterminal och några hus så nu går vi vidare till den södra hamnen på Hierro, som också har en liten by med matbutiker. Bra att toppa förråden inför seglingen till Kap Verde.

// Per-Erling

2 Kommentarer
    • Amanda says:

      Du kan nog gissa svaret på den frågan! Han var stencool, men tydligen lite nervös vid vissa svall vilket känns skönt = Adde har känslor 😉 jag blev lite tagen och oroad över att det skulle kunna vara sånt väder 3 veckor i sträck över Atlanten. Men nu är jag välinformerade och lugn! Kram

Kommentering är stängd.