Väderstop i Porto

DSC04790

Maria avsaktar våra dynor i Baionas fina hamn

DSC04866

Innan den försvinner i bakom krönet.

DSC04876

Tomas håller ett stadigt grepp om vår första fångst.

DSC04896

Kryssningskaj i Porto, Portugal.

thumb_P1090530_1024

Lotsbåten på väg ut i ca 16 ms. Bilden tagen från Nerthus.

Usch vilket väder! Det regnar och blåser ca 15 ms här i Porto. Vi kom hit i går vid 18-tiden efter att ha lämnar Povoa de Varzim på eftermiddagen. Det var endast 12 Nm mellan hamnarna så det blev en trevlig tur utmed Portugals kust. dyningen var imponerande även nu då vinden vinden var svag. Mäktigt att se de lite större fiskebåtarna försvinna i vågdalarna.

Varzim var en fin hamn förutom att swellen (vågorna) letade sig in och rörde om bland yachterna som låg förtöjda i motsvarande Y-bommar. Nerthus tyckte vi var lite för stor och tung för att ligga kvar i den annalkande kulingen med vågor kring fyra meter utanför pirarna. Sagt och gjort, vi gav oss iväg till nästa hamn som var Portos yttre hamn, främst till för olje- och fraktfartyg men här finns också en mindre marina. I dag är vi glada som ligger här i den hårda vinden. Skyddet mot Atlantens vågor är betydligt bättre här och vi har vinden in förifrån. Det jazzar och drar en hel del trots ett nät av tampar både till pontonbryggan men också till stenpiren. Bilderna i regn är från en tur på däck då vi sträckte upp i takt med att högvattnet kom in.

I går fick vi vår första fisk, en fin makrill som räckte till en middag för tre. Jag hade satt bromsen på rullen lite för hårt (hoppades kanske på större fångst) så inte förrän det var dags att veva in linan innan vi svängde runt pirnocken såg vi att det var napp. Makrillen levde men var ganska trött.

Det har varit fin segling utmed den spanska och portugisiska kusten. Hög och klippig kust varvas med fantastiska vikar och magnifika sandstränder. fint att ankra vid en strand och sedan ta jollen in till den lilla byn/staden för lite mat och i bästa fall bra Wifi.

Lite speciell känsla att segla in till Baiona utanför Vigo. Sånär som på en dag samma datum som för 38 år sedan då vi seglade in där med Alma Matar, 49-fotsketchen vi seglade långt med 1977/78. Verkar som mycket har hänt sedan dess samt att vi kanske ser på omgivningen med nya ögon eftersom jag inte kände igen mig alls. Minns egentligen bara bryggnocken och att vi fiskade Anjouvis 1977. Tog en promenad runt hamnen och marinan men kände inte igen mig. Baiona bjöd på fina upplevelser och vi gillade verkligen staden med dess gamla stadsdel och levande gatuliv.

Så fort regnet och vinden lugnar sig ska det bli fint att utforska Porto. Extra trevligt blir det att få hälsa Francoise välkommen ombord. Francoise landar i Lissabon i eftermiddag och Maria har rest dit för att möta henne på flygplatsen. Misstänker att Lissabon lockar så det blitt kanske en övernattning där, inte minst med tanke på regnet samt sjögången i hamnen som gör att det rycker o knirkar ombord.

På fredag eller lördag drar vi vidare söderut. prognosen ser bra ut med måttlig undanvind och förhoppningsvis sol. Sikar på Peniche som ligger på den lilla udden norr om Lissabon.

// Per-Erling

3 Kommentarer
  1. Ingegerd Fahlström says:

    Härligt att se fångsten. Makrill är aldrig fel. Bengt sa att det är typiskt att man inte ser att det är napp förrän man drar in fiskeredskapen. Fråga mig inte vad han menade med det. Jag trodde att det var just så det var. När man drar in så ser man om man fått napp. Ja ni pojkar vet säkert hur det är.
    Hoppas vinden lägger sig och att flickorna inte shoppar loss för mycke i Lissabon, för alla vet ju att det de har det har de i Lissabon.
    Bengt och Ingegerd

Kommentering är stängd.