Carino

Nu har det passerat några dagar sedan vi lämnade Gijon med sina 230 000 invånare. Att staden hade så många invånare kom som en överraskning för oss. Staden såg inte så stor ut från havssidan eftersom den bredde ut sig bakom raden av höga hus som låg utmed strandlinjen och hamnen.

Efter att ha inväntat högvattnet i fredags lämnade vi Gijon vid 14 tiden. Seglingen till nästa hamn blev inledningsvis väldigt trevlig med öppen slör och spirad genua, fock och full stor. Solen gassade och vi njöt av den fina eftermiddagen. Framåt skymningen, som kommer ganska sent i Spanien då de märkligt nog har samma tid som i Sverige trots sitt västliga läge, mojnade vinden och det blev helt bleke. Med maskinen på lågt varvtal fortsatte vi under natten utmed den vackra och bergiga kusten.

Framåt efternatten och tidiga morgonen lägger sig en tät dimma just som vi ska runda en udde med höga klippor. För säkerhets skull har vi även radarn påslagen för att dubbelkolla avstånd till udden samt eventuella fartyg som inte syns på AIS. Vi girar 30 grader babord efter udden och bara kanske 50 meter om styrbord dyker en flotta om ca 8-10 små fiskebtar upp. Eftersom radarn var tunad för att se avstånd till land missade vi de små båtarna på riktigt nära avstånd men som tur var hade vi girat babord lite innan så det blev aldrig någon riktig situation, även om det ruskade om oss just då de dök upp.

Ingen av båtarna hade AIS o kanske inte heller radarreflektorer heller. Lärorikt för vår del och framöver kommer vi att ha ännu bättre uppsikt via radarn. Svårt att se små båtar, 5-8 meter långa, på radarn i kombination med dyning och vågor som tidvis gömmer mindre farkoster i vågdalarna, är det vågor som ger eko eller är det båtar.

Lördagsmorgonen blev så smningom vacker och vi ankrade bakom en pir i den lilla byn/staden Carino. Viken var full av små fiskebtar och en fransk seglare. En fraktbåt vid kajen innanför piren lastade krossad sten som enligt AISen senare skulle gå till Gijon ca 75 nm österut.

Annars verkar staden ha sett sina glansdagar. Fullt med övergivna byggnader och fiskmarknader, neddragna jalusier från butiker och ganska tomt på gatorna. Nu var det för all del lördag, men stämningen var likväl den att staden tappat i kraft.

Vår plan framåt är att i sakta mak och med besök i vikar och hamnar segla ner till trakterna av Lissabon där Francoise mönstrar på i mitten av september för att segla med ner till Cap Verde via Kanarieöarna. Hur rutten ser ut efter Lissabon beslutar vi inte nu utan det får bli ett senare beslut då det finns många alternativa spår.

Fortstta ner till Gibraltar och sedan angöra några platser i Marocko eller gå ut till Madeira och öarna fram till Kanarieöarna, vi får se.

Nordliga och nordostliga vindar väntar under kommande vecka vilket välkomnas ombord. I dag regnar det så vi avvaktar lite innan vi lättar ankar för att segla vidare. Härifrån ser vi en liten hamn som heter Espasante. Lättar regnat kanske vi tar oss dit för att i morgon segla vidare till Ferrol eller La Coruna.

Hälsningar Per-Erling

5 Kommentarer
  1. Marlene says:

    Godkväller, förunderligt vad lätt det går att läsa texten utan
    bokstäverna å.ä och ö. Hälsning ett grått Visby den 30 augusti 2015

Kommentering är stängd.