Kors o tvärs över kanalen

16/8 2015 Efter en gungig natt på ön Herm, som ligger bara några få mm från marinan på Guernsey, är vi sedan 08.30 på väg mot Scilly Islands. Att det blev så gungigt berodde på gammal sjö, ny vindriktning och inte minst stark ström.

Distansen till Scilly är totalt 160 Nm vilket bör ta fram till måndag kväll innan vi är framme då vinden är svag, bara några ynka ms. Planen var att gå vid lunch i går för att få en eftermiddag på Herm.

Allt var klart för avgång och vi hade meddelat hamnen att vi skulle gå. Vi startar maskinen och Leif börja lätta på förtöjningarna. Motorn dör! Samma sker på nästa försök så det var bara att börja leta efter orsaken till problemet. Bränsle i dagtanken, check. Första filtret ok, andra filtret ok men då vi öppnade det tredje visade det sig att glasbehållaren som sitter under ett filter hade sprickor och föll i bitar då jag skruvade isär filtret/separatorn.

Före avresa från Gotland hade vi skaffat tre filter av alla sorter som används ombord, både olje och bränslefilter, men ingen extra glasbehållare…

Klockan var givetvis precis stängningsdags på en lördag. Leif och jag kastade oss i jollen för att ta enklaste vägen till en butik som borde ha det vi sökte. Kl 12.54 hoppar jag i land på en ponton för fiskebåten och springer uppför den vid ebb branta landgången. Väl framme ser jag att butiken är stängd för helgen. Efter samtal med några killar får vi kontakt med ett företag i en grannby en bit bort. Jo, vi har glasbehållare av det slag ni söker men säljer bara hela set. OK, vi kommer.

Bussarna gick ganska tätt så vi hann innan stängningsdags. Tyvärr inte samma märke på filtret men det borde gå. Efter montering och pumpning av diesel startade modern galant, men stannade. Efter många försök med omkopplingar mm propsade Leif på att använde våra egna reservfilter och bara använda glaskoppen från den nya enheten. Mitt i prick. Nu fungerande bränsletillförseln och maskinen spann så fint.

Sex timmar försenade kunde i lämna och en timme senare ankra på Herm kl 19.00. Just i skrivande stund är det spegelblankt på havet så vi passar på att köra maskin samt watermakern. Fantastiskt att kunna producera 200 liter fint vatten i timmen. På Scilly möter Tomas som gjort ett snabbesök i Sverige för ett bröllop. Välkommen tillbaka Tomas.

//Per-Erling

3 Kommentarer
 1. Lillemor says:

  Det verkar som om oturen grinar er i ansiktet, är det inte för starka och ovänliga vindar så är vindarna för svaga, regn eller viktiga detaljer som krånglar. Men snart vänder det. Och bröllopsdag som det är ombord idag! Ta hand om varandra!

 2. Amanda says:

  Tänk att det alltid löser sig ändå, skönt att ni slapp vänta hela helgen. Här i Åre har vi vår första sommarvecka med 20 grader och sooool, hoppas ni snart välkomnas värmebölja, ni med! Det låter som att ni är värda det. Kram

 3. mackan says:

  Hej!

  Kul att hänga med fast jag sitter så långt borta, just nu kväll i värsta sommarvärme med syrsor som för ett ovanligt oväsen!

  12 meter tidvatten! Oj oj oj…det ställer säkert till med trassel.

  Hoppas att allt fortsätter för er med bästa medvind, fisk som nappar, ris och tillräckligt med vitlök!

  Tack för senast…tänker ofta på den trevliga kväll Birthe och Tomas fixade för oss alla hemma hos Tomas.

  Tack också för att jag blev inbjuden att komma ombord på Nerthus. Kul att ha fått se lite av er gedigna farkost. (också lite extra kul att se snickarmästare Boijsen in action!)

  Ser att ni närmar er Scilly Öarna…hoppas ni delar med er av många bilder.

  Med Bästa Hälsningar,

  Mackan

Kommentering är stängd.