Första dygnen till havs

Efter några dagrar med hårda vindar upp till kulingstyrka och kryssbogar seglar vi nu in i Göteborgs skärgård. Nu har vi alla fått testa oss själva och Nerthus i rådande förhållanden.

Vi började med att gå från Visby mot Ölands norra udde där vi slog för att sedan hamna vid polska kusten innan vi slog på nytt för att sträcka till Falsterbo kanal. Efter att ha gått igenom kanalen la vi oss vid gästhamnen för att invänta rätt tid för avgång till Helsingör, dit vi inte vill komma mitt i natten. Det blev avgång 04.45 för segel. Delar av besättningen sov så vi släppte förtöjningarna utan att starta maskinen och gick ut genom pirerna för bara focken.

Efter en fin segling under bron och vidare förbi Köpenhamn och ön Ven kom vi till Helsingör där vi stämt träff med Svenn som byggt byggt Nerthus. Efter att ha beslagit seglen anropade vi hamnmästaren och fick en tid för att passera inloppet till Helsingörs stadshamn. Anledningen till att man får tider är att färjetrafiken inte får störas utan måste ges utrymme att manövrera.

Svenn, som hunnit fylla 77 år, mötte oss vid kajen på yttre vågbrytaren. Spännande och intressant att träffa den man som vigt 15 år åt att bygga sin Nerthus. Det kändes verkligen som att han fick träffa sitt barn efter många år. Vi fick ta del av spännande berättelser från förr och jag tror han tyckte vi tagit hand om ¨hans¨ båt.

Eftersom vindindstrumentet krånglat vinschade vi upp Leif för att justera givaren i masttoppen. Därefter lämnade vi Helsingör vid tretiden och efter en natt med segling i kulingvindar och gott om annan trafik som gick kors och tvärs i natten är vi nu inne i skärgården och kan snart förtöja antingen i Fiskebäck eller Långedrag. Vi får se var det kan finnas plats för en båt med nästan tre meters djupgående.

Nu väntar en del jobb med sådant som inte hann bli klart innan avspeglingen från Visby.

4 Kommentarer
 1. Claudia says:

  Vi tänker på er här hemma i Nacka & gläds åt att kunna följa er här på bloggen. Kram till dig & Maria

 2. Klanen Hemph says:

  Vi följer med spänning eran resa.Fortfarande blåser det och är kallt på Gotland.
  Nyfikne Nils 5 år tyckte er berättelse var mycket spännande.
  Kram

 3. Bo Manelius says:

  Tack för en trevlig stund i Långedrag och på Båten , skall bli spännande att följa Ert äventyr på världshaven.

 4. Fredrik Tevell says:

  Hoppas prylarna håller som ni köpte på Tackel & Tåg ??
  Stort lycka till på ert fantastiska äventyr! önskar Fredrik Tevell från hängmattan på Styrsö utanför Långedrag.

Kommentering är stängd.