Franska Guadeloupe

Hej igen!
Efter Sainta Anne på Martinique gick vi till St Pierre på norra ön. Bra utgångspunkt för vidare segling norrut. Strömmarna vänder alla båtar lite huller om buller i den anvisade platsen för ankring så vi la oss en bit bort. Bättre med ordentligt svängrum då jag gillar att lägga mycket kätting, minst fem ggr djupet.
St Pierre drabbades av ett våldsamt vulkanutbrott 1902 då staden helt utplånades, förutom en person som satt fängslad i en bunker med dålig ventilation. Kanske några till av de 30 000 invånarna överlevde. Hans cell finns kvar bland övriga ruiner. Utbrottet var våldsamt med en enorm tryckvåg som beskrivs likna en atombomb. I dag bor det bara några tusen i den lilla staden som återuppbyggts. Naturen är imponerande med sina höga sluttningar med tät vegetation. Amanda kom tillbaka från en vandring upp på berget ovanför staden och utbrast, Det är ju bara krukväxter överallt!
Dagen efter att vi anlänt kom en båt in mot oss som visade sig vara Lasse och Arianna af Valleviken. Lasse och hans dotter Frida är också på väg norröver så vi hoppas ses vid ytterligare ngt tillfälle. Som ni kanske läst på bloggen har vi varit några svenska båtar som följts åt under åren. Lasse har mest legat före men S/Y Alma, en Allegro 27 med Jonas Simonsson, samt S/Y Kairos, en OE 32 med Benny och Angie ombord har haft samma tempo och rutt som Nerthus. Vi låg t ex samtidigt i NZ nov 2016-maj 2017. Nu låg vi alla samtidigt i St Pierre vilket var fantastiskt med tanke på hur långt vi seglat. Sannolikt kommer vi att segla över till Azorerna nästan samtidigt.
Gissa om det var mkt att snacka om då vi sågs ombord på Arianna och dagen efter på Nerthus.
Nerthus ligger nu före gänget som seglade åt lite olika håll efter St Pierre.
Vi ligger på nordvästra Guadeloupe invid ett naturreservat till minne av Jaques Cousteau. Han har tydligen varit här en hel del. Det fanns till och med en bronsbyst av honom på 12 meters djup invid en coral-garden. Det blev såklart en utmaning att simma ner och klappa honom på huvudet vilket vi gjorde både Amanda och jag. Bra gjort av Amanda som inte tränat snorkeling på länge.
I morgon seglar vi vidare till Deshaies ca 10 Nm vidare norrut på Guadeloups västsida. Där blir vi några dagar för att se oss omkring och kanske hyra en bil. Amanda ska till flyget redan:-( så vi kör henne nog dit bara vi får tag på en bil.
Varvat med segling och utflykter jobbar jag med underhåll ombord. Däcket blir stekhett så jag måste ha skor på mig då jag jobbar ute. Alltid lite slipning och målning eller fix med löpande rigg. Vi har fått några intressenter som ställt bra frågor om Nerthus. Under tiden Nerthus är till försäljning seglar vi vidare mot Europa. Bra tillfälle för den som vill provsegla, här i Caribbean eller överseglingen till Azorerna. Från Azorerna är det sedan bara ca 2500 Nm till hemmahamn.
Hälsningar
Per-Erling

3 Kommentarer
 1. Ingegerd Fahlström
  Ingegerd Fahlström says:

  Njut av värmen för här snöar det och är mkt kallt på nätterna upp mot -10 grader. Vad har vi gjort för illla? Påsken kommer att firas med den Fahlströmska släkten då de nu levande syskonen träffas för att fira årsdagar. Hälsa alla önskar hamnkapten med fru.
  P.s igår tog ”vi” över kryssningskajen av danskjävlarna d.s.

  Svara
 2. Svenn
  Svenn says:

  Hej Per-Erling
  Jag njuter av at følge jer, specielt nu da i er i Caribien, hvor jag jo har seglet Nerthus, jag har alle pladserne på nethinder, nær du beskriver øerne.
  njut av varmen och solen. Her i Sydhalland er det fortfarende snø och kalt.
  Jag hoppas at vi kan ses, nær i om nogle måneder passere Danmark.
  Mange hilsninger fron Svenn i Snøklædte Danmark och Sverige.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *