Snart korsar vi vårt spår

Efter två intressanta dagar på Djävulsön, eller öarna, har vi gått vidare mot Surinam och deras huvudstad Paramaribo.

Det är verkligen sorgligt att föreställa sig det lidande de över tiden 50 000 fångarna fick utstå. I går vandrade vi runt på Ile Saint-Josef som inte är så stor men bjöd på en tidsresa eftersom de flesta byggnaderna fanns kvar, om än inlindad i vegetationen som tagit över.

Den täta djungeln och dess träd hade slagit rot inne i ruinerna. Långa rader av trånga celler med galler i taken berättar om förhållandena som fångarna fick utstå. De bilder jag hoppas kunna lägga på bloggen så smånimgom visar tydligt hur det varit här en gång och hur naturen, fukten och värmen förändrat byggnaderna till ”vackra” tidsdokument.

Det är imponerande att se hur naturen tar tillbaka sin ö. På de ytor som jag antar var mer parklika en gång i tiden växer en nästan ogenomtränglig skog av lövträd varvat med kokospalmer. Ljudet från fåglar och syrsor är imponerande.

I dag finns det några hus som är igång och fungerar som logement för Främlingslegionen, vars uppgift är att vara till hands då det är uppskjutningar från Space Centret inne på fastlandet. På kvällarna kunde vi se det kraftiga ljuset från anläggningen. Tyvärr fick vi inte uppleva någon uppskjutning. Det är från Franska Guyana som man bl.a. sänder förnödenheter till rymdstationen ISS.

I går fick vi sällskap av ett kryssningsfartyg som ankrade inte långt från Nerthus. Ombord fanns 1 000 gäster som transporterades med barkasser in till en flytkaj, 80 personer åt gången. I morse, just som vi lämnat vår ankring, anlände ett nytt kryssningsfartyg som verkade vara betydligt större. Jag tror bestämt restaurangen och guift-shopen kommer att få en bra dag på huvudön Ile Royale.

I morgon fredag vid kl 14.00 siktar vi på att träffa lågvattnet utanför inloppet till floden som leder in till vår ankringsplats en bit uppströms från Paramaribo. Vi vill ha strömmen med oss när vattnet vänder och strömmar in i floden. Flod-deltat är väldigt grunt och det finns en prickad led in som är ca 20 nm lång. Leden är inte bred och vi måste vara noga med navigationen i det grumliga vattnet. När vi gick in samma väg för drygt två år sedan noterade vi att sikten i vattnet var noll!

Då vi går in i floden korsar vi samtidigt vårt spår från december 2015 och kan notera att Nerthus fullbordat ett varv runt jorden, ca 35 000 distansminuter efter att vi avseglade från Visby den 18 juli 2015.

//PE

1 svara
  1. Helen says:

    Man kan inte säga annat än att det låter fantastiskt allt ni gör och är med om. Fortsatt trevlig segling önskar jag er 🐟 Helen

Kommentering är stängd.