Snart framme i Saumlaki på Pulau Yamdena

I går den 14 juli firade vi Frankrikes nationaldag ombord. Francoise letade förbrilt efter vår franska destinationsflagg som vi skulle bära under BB spridare dagen till ära. Tyvärr hittade vi aldrig flaggen så det fick bli en annan lösning för att uppmärksamma dagen. Under pompa och ståt men utan fanfarer och parader, fick hela besättningen varsin av Francoise flätade armband i franska färger. Axel som hade dragit lotten att ha sin matdag just i dag kämpade tappert i den grova sjön för att få till en passande meny. Till kvällen dukades det i sittbrunnen och belysning av vår vackra kristallkrona (en numer snart helt sönderrostad konservburk) hängdes upp i taket på solskyddet. Som sagt, en hög ambitionsnivå där huvudrätten bestod av kyckling i currysås, väldigt mycket currysås. Vågorna som kommer in snett akterifrån lyfter med ojämna mellanrum aktern varvid Nerthus slingrar ned i vågen och skapar ett starkt tryck för oss andra ner i lä. Nu är det ju inte bara vi i besättningen som reagerar på krafterna utan även det som finns på bordet. Givetvis händer det som vi alla försöker undvika genom att hålla i och parera byttor, bestick och tallrikar. Under en bråkdel av en sykund släppte vi uppsikten på den väl tilltagna såsskålen som nu for ner i knät på Francoise, eller i alla fall alldeles intill. Som tur var hade vi alla redan fått en portion av lyxmåltiden men backning fick kompletteras med Kikkomans soja. Efterrätten i form av limepaj intogs under däck med tallriken i knät:-) Bara vid ett tillfälle frigjorde sig in tallrik med paj från ägaren och hamnade upp och ner i soffan.

I förrgår fick vi en liten tonfisk som var så fin att det blev sushi med ris till middagen. Wasabi och soja tillsammans med det pinfärska och råa tonfiskköttet blev en pangmåltid.

Nu har vi bara knappt 100 nm till den punkt där vi ska vara innan det blir mörkt. I Pilotboken står det att man ska undvika att angöra ön i mörker eftersom det finns gott om fiskeplattformar i området och dessa flytande anordningar saknar oftast belysning och är därför svåra att upptäcka i den tropiska natten. Vår beräknade ankomsttid har såklart blivit just mitt i natten så i dag får vi försöka segla så långsamt som möjligt för att på så vis flytta fram ankomst till morgonsolen.

Hälsningar
Per-Erling