Lämnar Gizo och Solomon Islands

I går kl 17.00 den 30 juni lämnade vi Gizo och Solomon Islands för att fortsätta vår segling vidare väster ut och med kurs mot Louisiades.

Under dagen hade vi besökt Customs som låg i en vad som tidigare säkert varit en pampig kolonialbyggnad för engelsmännen. Entrén var bred och med en imponerande takhöjd. Belysningen bestod av tre lysrör, tre av tio, Väl inne hos tulltjänstemannen Billy blev vi som vanligt vänligt bemötta och alltid ställs frågan vad vi tyker om landet och om vi haft det bra. Det känns att alla är stolta över sin unga nation, blev självständiga 1978.

Immigration klarade vi av dagen innan trots att det var helg. Det var en mycket trevlig man som kom från grannbyn Noro eftersom den lokala tjänstemannen i Gizo e avlidit för ett halvår sedan. Båtturen mellan Noro och Gizo tog en timme med en modern plastkanot som har en liten överbyggnad och en 20 hk utombordare. Att hans dotter ville till marknaden för att handlaa o träffa kompisar tror jag bidrog till att vi fick service även under helgen. Dagen efter var han dessutom fullt uppbokad så vi är glada att allt löst sig så smidigt.

Innan vi lämnade Gizo passade vi också på att handla 10 kg mjöl, ytterligare rotfrukter., grönsaker och fisk på marknaden. För att bära hem grönsakerna köpte vi en ”miljömärkt” engångskasse av flätade palmblad. Allt på marknaden är inslaget i stora blad eller flätade korgar. Till och med sophanteringen sker med hjälp av stora flätade korgar.

Nu är snart min vakt över och Axel tillsammans med Nicklas tar över. Natten så här bjudit på stjärnklar himmel och halvmåne. Det sprakar av mareld i vårt kölvatten medan vi slingrar fram med vinden in akterifrån. Det blåser 8 ms och vi gör 7 knop med två rev i storen och en lite inrullad genua, Under nätterna seglar vi med reducerade segel för att vara förberedda ifall/när det kommer en squall.
Hälsningar
Per-Erling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *