På väg mot Vanuatu

Så har vi till slut kommit iväg efter två veckors avvaktande. Vädret har varit lynnigt och besluten att avvakta har varit helt riktiga då vi ser hur vädergudarna har ställt till det. Till tröst har vi fått se en del av kusten och öarna i Bay of Islands. Landskapet och öarna är så vackra och storslagna.

Redan i fredags kunde vi se att väderprognosen talade för att söndagen skulle passa fint med SV-liga vindar inledningsvis. En bit upp vridande mot SO. Nackdelen att gå så omgående efter att det blåst nordligt och nordostligt under en längre tid är att den gamla sjön ligger kvar och ger vågor från tre riktningar. Men med bra öppen vind går Nerthus fint även i stökig sjö.

Natten innan vi lämnade kom ett riktigt tungt regnväder in över vårt område och tömde sitt innehåll över oss. Här kallas det för en ”trough” vilket innebär just att det kommer att regna så mkt att det liknar att ett tråg med vatten tippas över oss. En trough är också ett kar som boskapen får sitt vatten i.

Just när jag sitter vid navigationsbordet blåser det ca 14 ms och Maria och Magnus har vakten. En del vågor träffar Nerthus skrov och bjuder på en dusch. Sjön är rätt jobbig men det går fint och vi gör bra fart rakt mot vårt mål Vanuatu, ca 1000 Nm norrut.

Tror det är spännande och lite ovant för vår nya besättning. Det är en tuff start vi fått men allt blir ju snart bättre då vi kommer en bit upp mot värmen. Vi har hört så mycket fint om öarna och inte minst människorna i Vanuatu.

Nu ska jag krypa till kojs för att senare, tillsammans med PY, ta vakten kl 03.00. Får se vad drömmarnas rike kan bjuda i den slingrande sjön.

Nu är kl 22.30 och vår position är:
S34 11 E173 54
Vattentemperaturen 19.6 gr.
//Per-Erling