Segling och arbete

Blogg Whangarei feb 2017

”Vi återkommer när generatorn är fixad”, skrev PE.
Tiden går och vi har haft fantastiska dagar tillsammans med våra två Kiwifriends (infödda nyzeeländare). Segling, hikes på slingrande stigar med krävande höjdskillnader i heta sommardagar, svala havsbad. Vi hade intressanta samtal om våra olika kulturer med gemensam europeisk bakgrund. Och maoriernas kultur här i NZ. De tillhör ju det Polynesiska folk som lever i hela stilla havsområdet mellan NZ och Hawaii. Kolla gärna på Google Earth för att fatta hur utbredd denna kultur är med alla öar i jordens största hav.
Vi är tillbaka ombord på Nerthus i Whangarei. Generatorn ÄR fixad . Säkringshållaren hade blivit glapp..det gäller bara att komma på det. Vägen till att hitta den trasiga sh tog PE via att följa de aktuella sladdar, byta de kontakter som eroderat i det salta/tropiska klimatet.Men då uppstod ett nytt hinder, Nerthus huvudmaskin tog inte in något havsvatten för kylning. Motorn lät fel helt enkelt. Bedrövligt. PE utvecklar hela tiden sin förmåga att hitta lösningar. Logik och systematiska felsökningar verkar vara en lyckad metod för att lösa problem.

Vulkanen RANGITOTO med fascinerande svarta lavastigar. 1 tim upp till toppen, +28’C. Vi avstår.

 

Waiheke. En slingrande stig. NZ är expert på ”Hikes”. I bakgrunden, Rangitoto och Auckland.
Stigen på vä sida leder till en skulpturpark. Vandringen tar 2 tim, vi ansluter.

 

En permanent skulptur av lavasten, en del av landskapet.

 

Öppna dörrar mot världen…

 

Solen är intensivare på NZ än vid ekvatorn. Lekplatsen har solskydd som ger de lekande skugga.

 

Ombord på NERTHUS igen. Torsd 2 feb. En ny dag kl 07.15. Arbete väntar.

 

PE fixar generatorn. En ny utmaning. Mer arbete. Huvudmaskinen går att starta, men helt utan kylvatten. Hotfullt. Allt i maskinrummet ser bra ut. Kan det vara utanpå skrovet vid vattenintaget problemet ligger?

 

PE ska dyka i flodvattnet med lerbotten. En kontrast till söderhavsvattnet! Brr..Vattenintaget sitter förstås under ytan. PE testar men ser ingenting i det mörka vattnet. Letar efter hålet men ger upp efter 1 tim. Pannlampa är ett måste. Bara till att avbryta.

 

Nästa dag. Jodå, dyk/fiskebutiken har även undervattenslampor. Vi avstod från håvarna idag.

 

Med stor skruvmejsel grävde PE ut sjögräs och musslor ur genomföringen. Vips fick motorn in havsvatten till kylningen.

 

Nästa projekt väntar. Vi har 120 m kätting som har börjat rosta. Vi har kollat marknaden för att få exakt rätt länkdimension / kvalite´. Föreställ er bara själva leveransen av ¼ ton kätting och var dumpar vi den gamla…

 

Havsbad och hikes hinner vi också med.

Vid datorn

Maria

4 Kommentarer
 1. Sverker Eriksson says:

  Låter härligt om än en problem med små och stora saker, en massa kätting som skall hanteras, har inte säljaren ett ansvar att ta hand om skrotet? PE dyker raskt ner och rensar kylvattenintaget, fixar korroderade kontakter, plus alla upplevelser i naturen och massa trevliga människor. Och här sitter jag som nybliven panschis vid frukosten tittar ut på vintern -3 och i dag sol! Jag ska sätta mig ner och läsa mer, kram på er, vi ses väl snart.

  • Maria Evensen says:

   Kul att du följer oss. Det är alltid spännande att stå vid ett nytt vägskäl, ta sig tid att begrunda och sen klivet in på en ny stig, ett nytt avstamp. Kram

 2. Ola says:

  Ja, vilja dagar. El ombord verkar vara återkommande problem. Det är tufft salt miljö förstås. Har hört det ljud de innebär när motor inte får vatten. Det är helt förskräckligt. Skönt det ordnade sig. Kram öå er båda.

 3. Gun says:

  Vilken tillfredsställelse det måste vara att kunna fixa alla de problem man drabbas av som delägare av en stor segelbåt! Bra jobbat, PE!!! Ni är sååå välkomna hem till Sverige för en välbehövlig semester. Med kramar. Gun

Kommentering är stängd.