Nu är vi här!

Efter att vi kom till Whangarei (uttalas med f i början) och förtöjt långsides utanför en amerikansk båt har Tomas rest till Sverige för en tid, så nu är det Maria och jag som är kvar här. Vi hade sällskap på bussen ner till Auckland där våra vägar skiljdes åt, Tomas till flygplatsen och Maria och jag möttes av Cam som vi känner sedan 1978.

Nerthus långsides våra amerikanska grannar.

Nerthus långsides våra amerikanska grannar.

Vi hade tänkt oss några dagar i Auckland för att träffa Cam och hans hustru Brenda samt Anna och Karol som lite senare landade här efter ett besök i Cook Islands på sin väg hit från Sverige.
Gissa om vi har haft det trevligt hemma hos Cam o Brenda som erbjudit oss alla fyra att bo hos dom.

Brenda och Cam

Brenda och Cam

Maria och jag träffade som sagt Cam o Brenda redan 1978 då vi bodde i Auckland under sex månader efter att Alma Mater förlist på Niue. Vi arbetade på ett segelmakeri för att få ihop pengar för vidare färd hem. Tiden här var verkligen fin och vi har båda haft som mål att en dag segla till NZ och få uppleva landet igen. Ett skäl till att vi trivdes var Cam o Brenda som blev våra nära vänner. När vi nu sitter hemma hos dem, i deras fina hus i en liten dal i Auckland, känns det som att tiden stått still.

Fin julblomma! Hemma hos Brenda o Cam.

Fin julblomma! Hemma hos Brenda o Cam.

Vägen ner till Cam o Brendas hus. Tur att det aldrig blir minusgrader här.

Vägen ner till Cam o Brendas hus. Tur att det aldrig blir minusgrader här.

dsc00543

Fast mycket är förändrat och huset dom nu bor i var 1978 en ”lada” där Cam byggde sin segelbåt. Ladan är riven och nu står här ett öppet och luftigt hus. Tre barn senare sitter vi här och pratar om allt som vi fått uppleva under de 38 år som passerat sedan 1978/79, på två sidor av jorden. Fast, vi har setts tidigare då dom besökte oss 2008 och seglade med Nerthus i Stockholms skärgård och även över till Gotland.

Auckland har verkligen vuxit och det märks att landet går för högvarv.

Aucklands centrum där borta..

Aucklands centrum där borta..

Down Town Auckland.

Down Town Auckland.

Med inslag från svunna tider.

Engelsk touch nere i auckland hamn.

Engelsk touch nere i auckland hamn.

Tyvärr har NZs valuta utvecklats betydligt bättre an vår egen krona så priserna här ligger ganska högt för oss. Auckland City har en ny sky line med höga skyskrapor som kommunicerar full fart framåt. Det fina är att Sea Front präglas av segling och sjöliv.

Steinlager i Aucklands hamn. Kult!

Steinlager i Aucklands hamn. Kult!

Den här polynesiska katamaranen mötte vi i Tonga. Nu i Auckland. Den seglar för att lära ut o bevara den lokala kunskapen i navigation.

Den här polynesiska katamaranen mötte vi i Tonga. Nu i Auckland. Den seglar för att lära ut o bevara den lokala kunskapen i navigation.

I den gamla frihamnen ligger mängder av privatbåtar och stora kappseglingsbåtar som deltagit i jordenruntseglingar och Americas Cup. En gigantisk Nya Zeeländsk ”America Cup båt” står på land invid Marinmuseet och vid kajen ligger den röda och berömda ketchen Steinlager. Det märks att seglingen är en nationell angelägenhet och vattnen utanför Auckland kokar av aktivitet. Det vimlar av segel…..

Full aktivitet i Auckland.

Full aktivitet i Auckland.

För några dagar sedan reste vi tillbaka till Whangarei och Nerthus. Via slingrande vägar vid sidan av motorvägen fick Anna, Karol, Maria och jag en fin bilfärd norrut. Efter två nätter ombord fortsatte sedan Anna o Karol vidare norrut medan Maria och jag började fixa med Nerthus. Det finns en lista som tycks växa för var dag trots att vi även bockar av.

Spolat igenom utombordaren med sötvatten
-Bytt backventil på toaletten
-Spolat igenom watermakern med sötvatten från land för att konservera nu när den inte kommer att användas på några månader. Allt salt måste ut ut filter och membran. Monterade dessutom på ett kolfilter för att ta bort klor från ”stadsnätet”. Det blev en lång promenad för att köpa kopplingar mm för att få arrangemanget på plats.
-Monterat bort två skotvinschar för att åtgärda brister i färgen under. Vinscharna ska också plockas isär för rengöring.
-Besökt olika entrepenörer och butiker för att få in priser på sådant som måste köpas in.

På tisdag är det en stor middag för alla nyanlända yachtisar.

Ska bli trevligt!

Ska bli trevligt!

Vi har anmält oss tillsammans med Anna o Karol som då kommer tillbaka från sin resa norrut. Efter middagen och kanske ytterligare ngn dag är planen att vi reser med bil ner till Sydön för att uppleva NZ skiftande natur. Vi planerar att vara tillbaka i Whangarei lite före Jul. Ser fram mot att fira julen ombord på Nerthus och tillsammans med några båtar/besättningar som stannar kvar i Whangarei.

Några bilder från vandringar i grannskapet.

På vandring genom magisk bush.

På vandring genom magisk bush.

Mäktiga Kauriträd. Finns visst bara i NZ.

Mäktiga Kauriträd. Finns visst bara i NZ.

Håll spaning på bloggen för uppdateringar från vår färd söderut, ner mot svalare trakter men väl så spektakulära.
Hälsningar
Per-Erling

6 Kommentarer
 1. Chrillan says:

  Trevligt att följa ert fortsatta äventyr även om ni inte utsätter er för vindar och vågor just nu . Ni verkar ha kommit till sommaren mitt i vintern och med goda vänner. Vad mer kan man önska sig!

 2. Per-Erling says:

  Hej Chrillan
  Roligt att du följer oss via bloggen. Jo, det är riktigt fint att vara här just nu. Nu far vi snart söderut, i bil.
  Vill du ha vår time line?
  Maria hälsar så mkt.
  PE

 3. SVEN ULLMAN says:

  Läser bloggen sittandes på M/S Visby med en timme kvar till öjn. Hälsningar till er båda och även till Anna och Karol när ni snart återser dem. Tar in på Klinttorget i natt.

  • Per-Erling says:

   Hej Sven
   Har framfört hälsningen till Anna o Karol. Nu sitter vi ombord och minns tiden i Uppsala o Brygghuset. Kul!

 4. Torbjörn Fält says:

  Vad häftigt att snart 40 år senare återvända till NZ och dessutom träffar vänner från då! Vilken resa ni gör. Hälsa Anna o Karol så mycket!

 5. Maria Evensen says:

  Jo visst är det här ”fantastic”. Det ena efter det andra faller på plats. Glada Kiwi hälsningar till er från oss fyra.

Kommentering är stängd.