Palmerston akterut

I dag lämnade vi Pamerston vid 10.15 med kurs mot Niue.
Palmerston var verkligen en intressant atoll. Här bor ättlingar från Mr Marsters som under 1800-talet byggde upp samhället på ön med sina tre polynesiska fruar. I dag bor det ca 60 personer där och nästan alla heter Marsters i efternamn.

Välkomnandet var helt otroligt och på ön var det en ära att ta hand om oss yachties som valt att besöka deras avlägsna paradis. Efter en enkel inklarering blev vi bjudna på lunch, båda dagarn vi var där, vilket alla båtars besättningar blir. Det ingår helt naturligt i deras värld att alla luncher intas tillsammans med värdfamiljen.

Vi behövde aldrig sjösätta jollen heller eftersom dom ville köra oss ut och in via den svåra passagen genom revet. Vi ankrade nämligen utanför revet men i bra lä från den höga sjön. Vattnet var alldeles stilla runt Nerthus även om vinden blåste mellan 8-14 ms då det inte fanns land med palmer som skyddade oss just där vi låg.

Allt är inte på topp tyvärr. Vi har problem med generatorn som efter överhettning inte vill ta in sjövatten via impellern. Impellern är bytt och vi har kollat att vägarna är rena fram till avgasutsläppet. Med assistance av en kille från land lyckades vi i går få det hela att fungera då vi antog att det var en luftfickia som spökade.

Bytte även termostat eftersom det kunde vara en del av problemet som orsakade överhettningen. Temostaten var verkligen i dåligt skick och vi bytte till den vi hade i reserv. När vi gick till kojs i går trodde vi att problemet var löst då generatorn och kylningen fungerade igen, men tji, i dag var vi tillbaka på ruta noll och impellerna fick inte in kylvatten från havet. Tyvärr behöver vi generatorn för att watermakern ska fungera. Som tur är hade vi fyllt tankarna just innan problemet uppstod.

Hur som helst så seglar vi vidare och hoppas lösa problemt framöver. El och en kyl kör vi på solpanelerna så det är inga problem med elproduktion. Vatten kan vi fylla på då vi besöker öar och samhällen. Så här det ju fungerat tidigare. Vi får dessutom vara mer sparsamma med sötvattenkonsumtionen..

För er som blir nyfikna råder jag att kolla upp Palmerston på Google eller kanske Wikipedia.

Hälsningar från oss alla ombord.
Per-Erling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *