Back in bizniz!

Lämnade Sthlm kl 13 och kom fram dagen därpå kl 05. Låter snabbt men ett väldigt långt dygn. Inrikes till Fakarava och ner till kajen där Hugo blev alldeles blek av överraskning. Han ville inte riktigt tro att det var sant att jag kommit. Per-Erling och Francoise visste men ville inte bygga upp förväntningar om det inte skulle bli av hos barnen. Nu får vi några veckor tillsammans i alla fall i Polynesien. Karensmånaden över i Sverige och repat mig bra. Lite öm ibland samt ont i nacken sedan olyckan. Känns verkligen som att komma hem!! Så härligt! Massor av sharksuckers under båten nu som går att locka fram med bröd.

Besättningen annars i god trim under kapten Evensens befäl. PE som nu bott ombord i mer än ett år ser verkligen ut att må prima och stolt farfar igen. Massor av tvätt inlämnad och färska croissanter samt pain chocolat. Första kvällen på krog med massor av pommes! Nästa dag gått för motor inne i lagunen 1/3 av lagunen till hos Mathieu som byggt en liten resort inne mot lagunen. Han har en riktig radiomast så man får för första gången riktig wi-fi ombord med vår egen wi-fi som fångar upp signalen. Simon lyckades med FaceTime hem. Den 25:e så motor/segling innanför nordöstra revet i lagunen på väg mot södra passet där det finns en mur av hajar, lite läskigt! God vind men ingen sjö bakom reven i lagunen. Windsurfers paradise!!!!

Inget fiske i lagunen då vissa fiskar kan vara onyttiga att äta pga koraller.
Vattnet dubbelturkost och korallstränderna så vita. Igår var Axel hängig av något virus och idag är det PEs tur. Francoise fixat jättepastan som nyss slank ner under gång. Inser efter att ha varit i-land hur himla kul det är med bloggen för oss alla som inte är med hela tiden. Ska poängteras att det är tack vare Rasmus Evensen att bloggen finns och uppdateras! Supertack och vågen för Raspan som just blivit farsa dessutom!!!

Inne i lagunen mot västra revet ligger Nerthus i sin majestät. Lite vind men inte en krusning på havet mellan oss och en fantastiskt rosa korallstrand beströdd av palmer. SUPen uppblåst och paddlas runt i denna helt otroliga kliché av palmer och fantastiskt hav som brusar på utsidan av revet en liten bit härifrån. PE som var sjuk igår av ngt men mår bra idag. Dock missade han middag på Laisas och hennes mans hembyggda restaurang på atollkanten. Det bjöds på grillad fisk och kyckling samt ceviche i kokosmjölk.

En underbar kvinna med en härlig glädje och utstrålning som efter middagen i mörkret skulle ut och fiska. Enkla omständigheter men så gott. På väg åter i lampskenet kokade vattnet av needlefish som hamnade i båten. Idag legat stilla i denna dröm och njutit av sol, bad, harpunering och läsning. PE har sytt en sprayhood till skyldigheten i salongen. Själv har jag gnuggat bort någon svart asfaltsprodukt som är svart och satt hårt ovan vattenlinjen. Paradiset är här och tror inte att jag sett något vackrare och mer fridfullt! Då man sitter i sittbrunnen om kvällen imörkret hör man fiskar i vattnet som jagar. I morgon avfärd till South pass för att kolla in muren av hajar. 90 minuters gång dit i soluppgången och ankaret upp 06.00. Axel sköt en surgeon capricorn med näsa som stack honom i tummen med ryggfenan och gjorde riktigt ont.iblad hajar som stryker kring båten men ofarliga.

Passet är välkänt för sin mur av hajar som trivs i det syrerika vattnet och mycket fisk. Bara under båten cirkulerar flera hajar nyfiket och ett underbart stim av brungröna kirurgfiskar som är stora och med trådar från fenorna. Inget läge att harpunera med alla hajar. Hajarna lär känna igen en harpun. Vi startade i sioluppgången med att sätta segel utan motor och gled ner till passet innanför revet vilket tog en dryg timma. Hugo bakade scones då brödet är slut. Så gott!!! Tack Hugo. Väldigt varmt idag då vinden är mycket svag. Imorgon sätter vi segel mot Tahiti.

Utan motor togs ankaret upp och vi seglar till ett enskilt rev södra Fakarava i soluppgången med orangerosa korallsand. Vattnet varmt och turkost och en utflykt så F fick hämta ett nytt lass med sand. Nu klara att gå ut ur atollen via södra passagen och ca 2 dygns segling till Tahiti. PE har satt en surdeg till frukost imorgon. Plåstren på plats bakom en del öron. Nattvakterna fördelas. Fakarava lär vara ett måste i F Polynesien och förstår nu varför och södra passet är på UNESCOs lista.

// Carl