Ett år sen vi lämnade Visby

Den 18 juli firar vi ettårsdagen sedan Nerthus lämnade Visby den 18 juli 2015 kl 15.00. Finns många sätt att uppmärksamma detta ombord. Ett blev att kl 15.00 i dag passera in genom öppningen i revet till Atollen Tahanea.

I går då vi tog upp ankaret där Kon Tiki strandade hamnade vi i trubbel. Ankarkättingen satt inklämd under en korallklump och satt bergfast mitt mellan ankaret och båten. Vi släppte ut mer kätting och gjorde en vid sväng för att lirka loss kättingen. Tyvärr med dåligt resultat. Djupet var ca 16 m och sikten inte helt perfekt efter att vågorna sköljt över revet. Axel, som numer är en hejare på fridykning, antog utmaningen att kolla läget där nere.

Efter första dyket var situationen klar och han dirigerade oss åt det håll vi redan testat, men nu med en vidare båge. En halvtimme försenade och med utkiken Simon på första spridaren lämnade vi ankringsplatsen för att leta upp en fin korallö inne i lagunen. Tyvärr kom det en redig squall inkl regn och då vill vi inte ankra i knepiga vatten. Vi hade dessutom lovat att komma förbi byn för att säga hej då.

Det blev en fin segling tvärs över lagunen med vinden i ryggen och fortsatt hård vind. Efter ankring och jollefärd in till kajen hamnade vi mitt i söndagens aktiviteter i land. Kast med kokosnöt, paddeltävling med utriggare mm. Det hade varit lätt att stanna ett dygn till men nu hade vi beslutat oss för att segla vidare västerut och till en obebodd atoll som heter Tahanea. Vi träffade rätt med strömmen ut genom passet och fick en fantastisk segling i fullmånens sken. Det kom visserligen en körare vind på 20 ms just som vi passerade en atoll, men som vanligt hade vi revat innan mörkret just för att vara förberedda för sånt.

Så in med genuan för att lite senare rulla ut den igen. Vi kom fram precis som vi planerat för att kunna ta oss in till Tahaneas lagun. Extra roligt var att vi fick en stor röd fisk då vi gick utmed revets utsida. Just innan hade vi tagit hem de bägge fiskereven och konstaterat att vi nog hade haft något riktigt stort på kroken eftersom kroken var av på mitten. Och då var det ingen vanlig aborrkrok…

Klockan 15.25 var ankaret på plats och Axel gjorde en volt från relingen innan ankaret kollades. Sitter perfekt!
Under dagen hade vi funderat en del över hur vi bäst firar ettårsdagen. Hugo, vår alltid närvarande purser, grävde fram en kakao-burk med ett recept på vad vi tror är en kladdkaka. Resultatet kommer om ca 30 min.

Sitter i sittbrunnen och ser fullmånen möta mörkret som snabbt lägger sig över rev och lagun. Här planerar vi stanna några dagar för att snorkla och fixa en del men Nerthus. Fortsättningskurs i windsurfing hoppas vi också på. Eftersom jag surfat mest i gängen blir jag instruktör. För er som har surfat tidigare kan nog lätt förstå hur perfekta förhållandena är med en konstant vind på 7-10 ms och smul sjö. Atollen är så stor att jag inte ser revet på andra sidan lagunen.

Nu blir det ettårskalas med middag och kaka till efterrätt.

PE

3 Kommentarer
  1. Tobbe says:

    Sitter hamnen där vi vinkade av er förra året – redan ett år…hoppas allt är bra med er alla.
    Tobbe o Eva

  2. MARIANNE says:

    läst några böcker om segling bla till antarktis…verkar jobbigt, av Milo en kvinnlig skeppare. man måste nog vara av annat virke än en vanlig för att gilla det, för att stå ut med squalls och tropiska stormar.

Kommentering är stängd.