Där Kon Tiki strandade

Efter att ha gått ca 5 nm över lagunen med Axel på nedersta spridaren, spanande efter korallhuvuden, var vi framme vid rätt ö på revet, nämligen den plats där Kon Tiki strandade den 7 augusti 1947.

Ankaret träffade sandbotten på 15 meters djup kl 13.10. Vetskapen om av att vara på en så historisk plats känns stort. Vi hade fått platsen utpekad av pärlfarmarna, den lilla ön norr om de tre ni ser där borta. Inte så lätt att följa anvisningen eftersom allt fler små öar dök upp vartefter vi kom närmare.

För att kolla att vi kommit rätt tog vi omedelbart jollen in till stranden och fann snart det lilla anspråkslösa monumentet en bit in på ön. Ön är inte stor, kanske 100 meter i diameter. Nu väntade snorkling vid någon av alla korallhuvuden som sticker upp till ytan trots att det är över 30 m djupt runt omkring. Fisken var riktigt svår att komma nära, till skillnad från hajarna som verkade vara riktigt nyfikna.

Storleken på Reef Black Shark låg mellan 1 – 1.5 meter. Vi såg också en helt grå haj som vi inte riktigt vet vad den heter. Jag fick en firre med harpun, så någon fiskmiddag blev det inte den dagen.

Andra dagen här bjöd på fantastik snorkling och god fångst. Axel, Simon, jag och Hugo turades om att jaga med våra två harpuner. Alla fick fisk och nu kunde vi förbereda grillning på stranden i månens starka sken efter en som vanligt magisk solnedgång. Fisken bestod mest av Long-jawed Squirrelish samt en Goatfish som Simon sköt. Goatfish ska vi jaga i fortsättningen, fantastisk fint kött.

Alla har blivit bra på fridykning vid det här laget. det är en härlig känsla att andas in och sedan fälla upp benen och fötterna ovanför vattenytan för att sakta glidna ner några meter samtidigt som man tryckutjämnar genom att hålla för näsan och blåsa. Sedan är det bara att avslappnad sakta glida runt korallhuvudena och beundra alla akvariefiskar, musslor o snäckor med färggrannt innehåll. Är det lite spännande eller bara väldigt intressant glömmer man ibland att tiden går och att man håller andan. Tror vi alla spenderar ca 45 sek under ytan, kanske längre ibland.

I morgon tar vi oss tillbaka till byn för att säga hej då varefter vi går ut genom passet vid tretiden. Nästa atoll vi siktar på är Tahanea, en obebodd atoll med fint vatten och fågelliv.
PE

1 svara
  1. Sverker Eriksson says:

    Nu tittar jag här och ser att ni precis har varit på Raroia, i går satt jag o tittade på filmen om Kon tiki på SVT, och har ni precis varit på ön där dem strandade. Hoppas att det inte var lika dramatiskt som ifilmen. Grattis på ettårsdagen!!

Kommentering är stängd.