Fotboll med mera på Nuku Hiva

Nu har vi varit några dagar på ön Nuku Hiva och viken som rymmer samhället Taiohae. Mäktiga o grön berg ligger som en mäktig fond mot den omväxlande himlen. Mest sol men så öppnar sig himlen och ett varm, fett o tungt regn skänker färsk vatten till mark o människor. Ingen bryr sig om man blir blöt, det är ju färskvatten och solen torkar snart upp kläder o mark.
Vi ligger fint trots en ständig swell som får alla båtar att rulla. Efter några veckor bland öarna i Marquesas börja vi känna besättningar från båtar som seglar runt här. Tror vi kommer att möta en del av dem även fortsättningsvis då de flesta ska till Tahiti via Tuamotuöarna.

Här har vi kunnat skaffa gas till spisen men inte Propan utan Butan som inte har samma energiinnehåll dessvärre. Diesel tar vi på tisdag samtidigt som vi bunkrar mat för de närmaste veckorna. En ny harpun har också hittat ombord. Vi måste ju försöka skaffa föda då vi kommer till platser där vi ankrar i fina vatten. Ett problem är att vissa fiskar kan vara giftiga då korallen eller det som växer på korallen, fiskarnas föda, kan vara just giftig. Fram till nu har vi frågat lokalbefolkningen på varje plats om vi kan äta den fisk vi lyckats skjuta med den harpun vi haft ombord sedan tidigare. Tipset att inte fånga svarta fiskar har vi följt och allt har gått fint. Fisk ligger nu i kylen och väntar på att bli tillagad.

Vi såg fotbollsmatchen mellan Tyskland och Italien. Fin stämning under soltaket på kajen där matstället ställt upp en TV. Besättningar från yachterna tjoar och hejar. Känns lite avlägset med fotboll men kul att se.
Efter en lång förmiddag går larmet! Maaat till hungriga ungdomar blir akut. Alla ut till Nerthus där Axel förbereder lunch. Jag stannar i land eftersom jag åt en bra frukost och dessutom vant mig vid två mål mat om dagen, för den rutinen införde vi på seglingen från Galapagos då vi var tre färdigväxta gubbar ombord. Rätt fint i skuggan bakom några bananstockar 🙂
I eftermiddag ska jag sy klart ett solskydd, en liten sprayhood, till skylighten ovanför salongsbordet. Vi tvingas just nu stänga luftintaget där eftersom det kommer regn emellanåt på natten och det är ju alltid segt att gå upp för att stänga luckan.

Som det ser ut nu lämnar vi Marquesas på tisdag eftermiddag eller onsdag morgon för att segla till Raroia där Kon Tiki strandade med Bengt Danielsson ombord. Googla på Kon Tiki så får ni en intressant story. Seglingen dit kommer att ta ca tre dygn för de 450 Nm. Väderprognosen och att vi blir klara med all förberedelse avgör vilken av dagarna det blir. Lyckligtvis har vi inte bråttom utan kan anpassa oss.

Hälsningar
Per-Erling

0B896E14-DB7A-4BBE-8A6D-83195CABA900 4FEAD57D-4DD8-4424-9ADA-478643FEB20D 55BCA9DA-D5E0-4498-A8C6-6D640269A8AE 86D915B8-4F78-4CFF-B1CA-E7F1BEC0B924 1579B19E-CF91-4E2A-93AC-92F532D6E45D CA7A0E6D-8421-4684-B287-0D1DBFFFF019 F77775BC-4C5D-4E6B-BB5C-33A2EC19434F