Närmar oss Galapagos och Ekvatorn

Nu ca 200 nm kvar innan vi siktar Galapagos. Fem dygn har passerat sedan vi lämnade Panama och Isla del Ray så får vi bara behålla vinden kommer vi att fälla ankaret den 11 april utanför Baquerizo Moreno på ön Isla Santa Cruz. Från att vi hade rekordsegling under första dygnet har det blåst ganska dåligt. Utöver svaga vindar har vi noterat en bitvis stark motström på upp till 2 knop.

Enligt strömkartor skall vi ha en lätt medström så vi antar att El Nino spelar oss ett spratt. I går var det enormt varmt såväl i vattnet som i luften men i morse satte jag på mig en tröja och vindjacka eftersom det helt plötsligt blivit riktigt svalt. Humboldtströmmen som kommer upp utmed Sydamerikas västkust. Vad jag läst mig till har det hänt att Humboldtströmmen ändrat riktning vissa El Nino-år. Hur som helst så glider vi just fram mot mål på ett lugnt hav i ca 5 knop över grund. Farten genom vattnet visar 6-7 knop i en brant halvvind på ca 6 ms. Kalasfint!

I går morse mötte vi två valar som passerade oss alldeles intill Nerthus. Svårt att se vad det var för slags valar men vi tror att det var ngn form av Minke Wahle, ca 7 meter långa. På eftermiddagen skrämde vi en ganska stor sköldpadda som låg o solade sig i vågorna. Förvånat tittade den på oss medan vi passerade. Lite senare då Carl och jag satt i sittbrunnen såg vi fenan av en ca två meter lång haj kanske 15 meter ut på babords sida. Delfiner har haft runt oss men inte hajar, förrän nu.

Nu väntar ca två veckor av annorlunda djur o fåglar. Ska bli fantastiskt att komma till denna mytomspunna ögrupp med sitt helt unika djurliv. Min kamera havererade innan vi kom till Panama så nu har jag köpt en ny som passar till den lins jag hade sedan tidigare. Komma till Galapagos utan bra kamera är ju ingen bra idé. Vi får se om det finns bra WiFi när vi kommer fram och därmed möjlighet att skicka bilder.

Tittar jag på vår position ser jag att vi nu ligger på N 01 11  W 086 47 vilket betyder att vi närmar oss Ekvatorn. Efter Galapagos fortsätter vi söderut innan vi styr vidare västerut. Viktigt att komma ner en bit för att fånga passadvindarna som blåser från sydost
samt strömmen som har en västlig riktning.

Per-Erling

2 Kommentarer
 1. Francoise
  Francoise says:

  Tak för dina fina rapporter, det är så härligt att följa er. Vad spännande med hajar! På håll så klart….?
  Kram

  Svara
 2. Svenn (far til Nerthus)
  Svenn (far til Nerthus) says:

  Kære besætning på Nerthus, jag følger jer och njyter af at se hvor i er glada och at i njyter af alle de oplevelser som Nerthus kan give.
  Ta det lungt och njyt af. Kærlig hilsen Svenn

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *