Algarvekusten

Nu har det gått några dagar sedan senaste inlägget på bloggen. Dagarna fylls med upplevelser iland och ombord varvat med en del arbete. På bilden ovan ankrar vi vid Algarvekusten just väster om Edificio Iberius. Natten till i går ankrade vi strax efter Portugals sydvästliga udde. Rundade den magnifika fyren som stod uppe på den höga klippkanten . Fyrljuset var kraftigt eftersom den hade en räckvidd på 32 Nm och svepte nu över oss med sin ljuskägla. Det var vid 24-tiden så det var svart sånär som på en sprakande stjärnhimmel och halvmåne som lyste upp det skummande havet som i 16 ms-vind  hade byggt upp ganska hög sjö då det grundade upp vid udden. Vi inspekterade den första skyddade viken men beslöt gå ytterligare 5 nm till nästa vik. Fin ankring trots den starka vinden.

Maria, Francoise och Tomas jollades på morgonen in till stranden för att bl.a. promenera up till fyren vi rundade under natten. Ola stannade ombord för att jobba medan jag tog jollen till några fina grottor. Hittade en fin grotta som jag kunde köra in ca 100 m i. Spännande och magiskt att känna hur berget ”andas” när dyningen sakta rullar in genom öppningen.

Vi hade haft kontakt med Ola Dahlberg under en längre tid för att försöka hitta en bra tid för segling tillsammans med Ola ombord på på Nerthus samt att det skulle passa med Olas åtaganden hemmavid. Så på kvällen den den 19 sep mötte jag Ola vid busstationen i Peniche som ligger lite norr o Lissabon.

På en öppen plats i Peniche

På en öppen plats i Peniche

Hus i Peniche

Hus i Peniche

Portugalnordan har varit fin mot oss och bjudit på  bra segling längs kusten. En natt fick vi sällskap av delfiner som lekte längs Nerthus. Intressant att se delfinerna skjuta fram som torpeder i marelden. Det blev som en svans av ljus efter deras kroppar. Enormt fint.

DSC04869 DSC04868

Tillbaka till i dag (torsdag). Vilken dag! Vi tog alla en tur med jollen in till kusten för att kolla de spännande klippformationerna. Det var platt hav och nästan ingen vind alls. Det visade sig finnas en mängd grottor och spännande bergsformationer. Vi puttrade in och ut ur grottorna tillsammans med lokala småbåtar som tog ut turister. Jag hade ingen aning om att den här kustremsan kunde erbjuda så spektakulära upplevelser. Trodde nog Algarvekusten bara var stränder och hotell, men tänk så fel. Hörde mig själv säga ”raukar och klinter på Gotland? No, Algarvekusten.DSC05146

DSC05139Vid 22-tiden gled vi in i deltat utanför Faro och ankrade en bit in. ville avvakta ljuset innan vi tog oss längre in i vindlingarna mellan sandbankarna.

// Per-Erling

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *