Blogg från Engelska kanalen

Engelska kanalen 7 augusti. Åter under segel efter 4 dagars uppehåll med utflykter och underhåll i Dover. Nya skylights har kommit på plats och London har besökts. Dover bjöd på härliga vandringar längs böljande gröna hedar längs de vackra vita kalkstupen och spännande besök i 1100-talsborgen Dover Castle som vakar över sundet mot Calais.

Själva samhället Dover verkar dock ha upplevt sin storhetstid, kanske har tunneln under kanalen som leder en hel del av trafiken förbi staden inneburit en stor förändring. Färjetrafiken är dock fortfarande intensiv och det var en fascinerande syn att se hur de stora skeppen komma sladdande in genom de smala piröppningarna från de strida strömmarna ute i sundet. Från den blåsiga hamnpromenaden kunde man också se medlemmar ur kanalsimmarklubben köra sina träningsspass kors och tvärs över den böljande hamnbassängen.

En f.ö. närmast absurd idé när man spanar ut över det upprörda sundet – att simma över till det avlägset tonande Frankrike. Fjärran som månen. Under kvällen passerar vi 0-meridianen och övergår till västliga longituder. Väderrapporten lovar ett lugnt dygn framöver och vi lägger kursen mer sydvart mot ”Kanalöarna” utanför den franska kusten. Det innebär att vi under natten kommer att skära tvärs igenom den trafikseparerade intensiva kanalsjöfarten.

Lördag 8 augusti. Morgon vakt mellan 03 och 06. Soluppgång. Kallt, råfuktigt. Daggen dryper från storseglet. Vindstilla, oljeblankt hav. Himmel och hav är ett. Anar ett svagt blänk från ett segel vid horisonten. Ännu ingen skymt av land trots att vi kunde se ljusen från le Havre reflekteras i molnen vid skymningen igår kväll.

Tänker på hur annorlunda livet ombord är idag jämfört med när vi gjorde seglingen med Alma Mater på sjuttiotalet. Då hade vi sextant och släplogg. Nu har vi allsköns elektronik. GPS och digitala sjökort. Funkar allt vet vi på halvmetern var vi befinner oss. En generator ger oss 380V växelström till kaffekokare och mikro. En tv-monitor är monterad i försalongen och med aktuella rapporter nedladdade via satellittelefon kan vi hålla gemensamma taktiska genomgångar av väder, vind och strömförhållanden för de närmaste dygnen. En AIS sänder kontinuerligt ut information om oss till omgivande fartyg, vilken kan utläsas direkt i deras sjökorts-monitorer.

Det känns tryggt inte minst i dessa trafikerade vatten. Och igår kunde vi fira en rejäl arbetsseger när vi igår för första gången startade upp vår ”Watermaker” och kunde skåla i alldeles pinfärskt hembryggt dricksvatten! Rena alkemin! Ack, Du sköna nya värld. Nu lördag som bjuder på en fantastisk dag i kanalen. Strålande sol och laber bris. Med ens blir livsutrymmet dubbelt så stort. Fram till nu har vi enbart rört oss nere i båtens värme och i sittbrunnen.

Framåt kvällen väntar vår första kanalö – Alderney – som tillhör den lilla Engelska enklaven av öar ett stenkast utanför den Normandiska kusten. Ett nytt spännande möte väntar!

/Tomas