305 meter containerfartyg

Svaga men seglingsbara vindar som varierar kring nord. Enorm trafik som går in och ut från Medelhavet genom Gibraltar sund. Under natten ”spottade” vi ett lastfartyg som kom in från styrbord. Hon gjorde 13 knop och vår bäring tydde under en timme på att vi skulle komma alldeles för nära varandra.

Svårt som seglare att tvinga fram en undanmanöver när vi är 16 meter och fartyget är 305 m. Inte ett tecken på att hon skulle ge vika och gira i god tid för en seglare. Beslutet från vår sida var enkelt, vi girade akter om 305 meter fartyg. Mäktigt att i månens sken och på nära håll se och känna doften av detta enorma fartyg.

I skrivande stund, kl 11 på fredg morgon, är vi snart halvvägs till Rabat i Marocko. Värmen tilltar och vi känner påtagligt att latiduderna blir allt mer sydliga. Vinden är tyvärr fortfarande svag men vi gör i alla fall fart, ca 3-4 knop, med spirad genua och storsegel för babords halsar.

Undrar om delfinerna kommer att göra oss sällskap i dag? I går hade vi ett fantastiskt möte med ca 20 st under en timme. Jag testade att filma under vattenytan med min GoPro, vilken film! Ska försöka upprepa det vid nästa tillfälle och under en längre tid. Det blev bara en kort film då jag inte hade en tillräckligt lång arm för att komma ner ordentligt under vattenytan, men som sagt, ändå fina bilder. Har tänkt fästa kameran på båtshaken vid nästa tillfälle.

Hälsningar från det stora blå!
// Per-Erling